Здравният министър отмени заповедта си за задължително носене на маски до постигане на консенсус в обществото. Противоречивите послания водят до омаловажаване на пандемията. Господа, за да спазваме разпоредбите ви, умоляваме за крайни указания, след като внимателно сте ги премислили!

След като в понеделник здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за задължително носене на предпазни маски на открити и закрити обществени места, днес той отмени собствената си заповед, поради липса на „пълно обществено съгласие“.

Това е N-ната промяна в мнението на хората от правителството и Щаба (вече са два, при това на различно мнение по някои въпроси).

Припомняме, че в началото на кризата с епидемията, на 29 февруари, ген. проф. Венцислав Мутафчийски дословно каза: Коронавирус е инфекция, която по нищо не се различава от останалите респираторни заболявания и далеч по-опасен е грип тип Б“. Към дата 29 февруари проф. Мутафчийски определи като върлуващ в България и като по-опасен именно грип Б.

И ние си отдъхнахме и по балкански си казахме, че това нас няма да ни засегне, тъй като и досега сме си самолекували тежките грипове с ракия и чесън. Обаче на 6 март се появиха първите регистрирани с коронавирус, а на 14 март проф. Мутафчийски произнесе пламенна драматична реч, с която призова да спазваме предприетите мерки, за да спасим нашите родители, баби и дядовци.

В същото време здравният министър издаде заповед за извънредно положение, с което се затварят определени търговски обекти. В рамките на ден заповедта претърпя три промени. Сигурно някои още се чудят защо малък магазин за обувки по „Пиротска“ например работи, а същият такъв в мола – не. Или защо кварталната железария работи, а съседната бръснарница, в която влизат трима души за половин ден – не.

Противоречия се видяха и между двата щаба – Националния, оглавяван от ген. Мутафчийски, и Медицинския – и двата към Министерския съвет. Отделно и правителството дава указания, отделно и Световната здравна организация.

Всички сме абсолютно наясно, че става въпрос за нов вирус, още не проучен, с много хипотези за неговото разпространение, превенция, лечение и изход.

Но, господа, за да спазваме разпоредбите ви, умоляваме за крайни указания, след като внимателно сте ги премислили!

Историята с маските вече заприлича на играта „тука има – тука нема“ и всички указания започват да заприличват на психически тормоз върху и без друго побърканите българи, много от които не знаят как ще си платят сметките следващия месец поради липса на работа.

Защото на 22 март генерал Мутафчийски каза: „Предпазните маски предпазват тези, които са болни да не заразяват останалите. При всички случаи здравите хора, когато носят маски получават едно фалшиво успокоение, че правят нещо за себе си. Ако им дават спокойствие, да ги носят, но едва ли ще ги защитят в пълна степен. Ако на възрастните хора им дадем маски и им кажем „излезте навън“ това значи да ги обречем на смърт.“

На 30 март здравният министър ги прави задължителни.

На 31 март ген. Мутафчийски признава, че е негово предложението и че същите мерки се прилагат и в други държави с успешни мерки срещу разпространението.

В същия ден четем съобщение, че Световната здравна организация, че маските са задължителни за болните.

Пак на 31 март здравният министър отменя заповедта си до постигане на консенсус, временно обаче. През това време поделенията на социалното ведомство ще раздават 1 милион маски на социално слаби и нуждаещи се, които не могат да си ги закупят.

Пак днес разбрахме, че глобите можело да не са вече 5 хиляди лева, а по-малко, за нарушения на разпоредбите.

Би било добре, вместо да слушаме на ден по два че и повече брифинга, да получаваме през ден, ако трябва, информация, но тя да е обмислена и не предпоследна. Така е по-гарантирано, че ще имаме доверие и че ще спазваме мерките.