„Пригответе се за „две ужасни седмици“, каза президентът

САЩ са новият епицентър на пандемията от коронавирус. Броят на заразените с коронавирус в страната превиши 300 хиляди. Заразените вече са повече, отколкото в Испания и Италия взети заедно.

Вирусът може да покоси до 240 хиляди американци, алармира президентът Донлад Тръмп по време на брифинг в Белия Дом. Той подчерта, че над 3000 военни медици са били изпратени в различни точки на страната да помагат за справяне с Covid-19.

Президентът каза още, че пикът на пандемията в САЩ се очаква следващите няколко дни, предава БТА, цитирано от Dir.bg.

„Пригответе се за „две ужасни седмици“, каза президентът. 

Кулминацията на болестта в Ню Йорк ще бъде достигната до три седмици. За да бъдат осигурени допълнителни легла, се изграждат временни клиники и лазарети. До края на април болничните легла в града трябва да се увеличат от 20 хиляди на 85 хиляди.

Към понеделник, 6 април, се очаква интубираните пациенти да станат 5 000.

„Ще оцелеем, но тази и следващата седмица ще има много смъртни случаи“, заяви Тръмп, цитиран от световните медии.Той подчерта, че над 3000 военни медици са били изпратени в различни точки на страната да помагат за справяне с Covid-19.

Снимка: Getty Images/Guliver photos

Според президента районите на страната, които нямат големи огнища, молят федералното правителство за повече помощ, отколкото им е необходимо.

Доналд Тръмп също добави, че членовете на работната група за борба с коронавируса работят с болници и дистрибутори, за да се уверят, че приоритет се дава на тези, които имат най-голяма нужда. Той подчерта, че 29 милиона дози антималарийни лекарства се съхраняват в националните стратегически складове и могат да бъдат използвани за пациенти с COVID-19.

Журналистка по време на брифинга на Тръмп в Белия дом

Журналистка по време на брифинга на Тръмп в Белия дом

Снимка: Getty Images/Guliver photos

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пожела бързо оздравяване на британския премиер Борис Джонсън, предадоха агенциите. На пресконференция Тръмп заяви, че Джонсън е „силен човек“, и изрази най-добри пожелания към него от името на САЩ.Доналд Тръмп също добави, че членовете на работната група за борба с коронавируса работят с болници и дистрибутори, за да се уверят, че приоритет се дава на тези, които имат най-голяма нужда.

Снимка: Getty Images/Guliver photos

Световната здравна организация на 11 март обяви огнище на нова коронавирусна инфекция COVID-19, а в последствие и пандемия. По последни данни на СЗО в света са регистрирани над 1,05 милиона случая на заболели, почти 57 хиляди души са починали.