Повечето лекари работят като еднолични търговци и се опасяват, че дружествата им ще фалират

Лекари от специализираната доболнична помощ алармират, че заради наложеното извънредно положение нямат работа. Забранени са всички планови дейности и консултации, а хронично болните се страхуват да ги посещават. Всичко това ги лишава от приходи и те се опасяват, че няма да могат да внесат нито здравните, нито социалните си осигуровки. Медиците настояват Българският лекарски съюз и Здравната каса да помислят как да облекчат положението им.

Почти месец коридорите на медицински център в Айтос са празни. Няма пациенти, а това автоматично означава,че специалистите няма да получат пари от Здравната каса. Лекари се оплакват, че се притесняват за оцеляването си, съобщава NOVA.

Сериозно е положението и при гинеколозите, за които карантината е още от февруари заради епидемията от грип „Б“. „Откакто влязохме в извънредно положение, почти нямаме работа – издаваме болнични листове, бременните се обаждат по телефона, за да се консултират с нас, защото консултациите на място са забранени“, каза за „Здравей, България“ акушер-гинекологът д-р Станка Илиева.

Повечето лекари работят като еднолични търговци и се опасяват, че дружествата им ще фалират. Лимитите за следващото тримесечие се определят на база изработеното през предходните три месеца.

„Ние нямаме право да си останем вкъщи, не само заради приходите. Дори заради един пациент, желателно е да дойдем на работа. Ние сме специалисти от извънболничната помощ и формираме нашите доходи изцяло от това, което изработим. Ще се получи така, че няма да достигнем до минималния осигурителен праг, върху който трябва да си платим данъци и осигуровки. Притеснява ни, че ще си платим за това, че сме идвали цял месец да работим, да правим контакти с болни и да поставяме под риск семействата си“, заяви офталмологът д-р Балева.

Повечето от тези лекари са освободили медицински сестри и санитари, за да не плащат заплати и осигуровки в условията на криза. Така остават само сметките за наем, ток, вода, опасни отпадъци. Затова настояват Българският лекарски съюз, Здравната каса и Министерството на здравеопазването да помислят и за тях.

От БЛС е взето решение всички лечебни заведения да получат 85% от очакваните средно-месечни постъпления в неепидемична обстановка, независимо от отчетената дейност. Това е договорено между Съюза и НЗОК и вече е записано в анекса на Националния рамков договор за 2020 – 2021 г.