Министрите на финансите от еврозоната, както и колегите им от останалите страни-членки на ЕС, се споразумяха за компромисна стратегия в подкрепа на икономическото възстановяване след пандемията в размер на 500 млрд. евро

Идеята за т.нар. „корона облигации“ беше изоставена, съобщи БНР.

Компромисът беше постигнат след продължителни и напрегнати преговори. Председателят на Еврогрупата Марио Сентено подчерта:

„Днес ние отговорихме на призива на нашите граждани за Европа, която закриля. Бяха ни необходими общо 16 и половина часа срещи и много повече за тяхната подготовка, но ние успяхме!“

Министрите решиха да бъдат създадени три мрежи за безопасност – за работeщите, малкия и среден бизнес и страните-членки. Схемата за краткосрочна заетост, позната като SURE, ще канализира 100 млрд. евро за защита на работещите и самонаетите.

Втората мрежата – за защита на малките и средни предприятия, е по инициатива на Европейската инвестиционна банка. Тя ще създаде паневропейски щит, който ще мобилизира заеми в размер на 200 млрд. евро.

Чрез третата схема се създава механизъм за подкрепа при кризата с коронавируса, създаден на базата на превантивна кредитна линия с разширени условия. Всяка държава от еврозоната ще може да тегли от нея сума на стойност 2 на сто от БВП за 2019 година с условието, че парите се използват в здравеопазването.

Създава се и временен Фонд за възстановяване, който ще осигурява средства за страните-членки чрез бюджета на ЕС. Общо досега в борбата срещу пандемията са мобилизирани рекордните 3.2 трилиона евро.