Честит празник. Живи здрави. Пазим дистанция два метра. Така поздрави премиерът Бойко Борисов с празника Цветница служители и ръководство на завод „Аглика Трейд“ в Твърдица, който произвежда плат за защитните костюми и маските у нас

Там Борисов се запозна с тъкачните станове и технологиите, правейки обиколка на завода.

Заедно с него е министърът на земеделието Десислава Танева.

В момента в завода се тъкат над 10 000 метра плат. Но има възможност производството да се удвои, казаха от ръководството.

На място бе направена и проба на защитните костюми и шефът на пожарникарите гл. комисар Николай Николов облече костюм, за да демонстрира.

Можете да те включим в Ягодова Луна. Те повече на нас мязат, а не на пожарникари, каза Борисов при представянето на защитните костюми.

„Много сме благодарни на щаба, защото те ни съдействаха, както и министерство на икономиката. Подсигуриха европейски материали за изработката с пълни сертификати за безопасност“, обясниха още от завода. „Тези костюми имат пълна защита от вируси и бактерии и лекарите могат да бъдат спокойни. Това облекло е пратено и в Германия и от там искат 50 000 облекла“, категорични бяха производителите. Запълваме, гарантираме, резерв за нашите доктори, сестри и лаборанти и тогава можете да правите бизнес, каза още премиерът на ръководството на завода.

Премиерът се пошегува, че на това облекло трябва да му сложат пагони за ген. Мутафчийски.

Платът е кът. Тъче се само тук и в Габрово, каза още Борисов.

Става дума за плат, обработен със сребърни йони, който запазва свойствата си и след пране.  Трябва да пощадим докторите. Вчера пуснахме пазарите и видяхте какво стана. Ако не затворим, ние ще сме виновни. Тогава ще дойдат и хладилните камиони, както дойдоха в Ню Йорк, ако изпуснем пандемията и се препълнят болниците, каза Борисов.

Бяхме първите, които започнахме сами да произвеждаме, вместо да чакаме. Правим всичко възможно, но без хората да проявят разбиране, няма как да се справим“, заяви още премиерът.

Той изрази и недоумение, защо хората не слушат поне лекарите и улиците са пълни.

По думите му, пазарите се самозатварят сами. „Видяхте какво направиха следобед. Илзат хора и казват: Трябва да се заразиме. Сигурно ще се заразим. Но ще се претоварят болниците. Затова лекарите се молят и ние се молим. Вчера казах: Ако имаме дисциплина, ще може да го поддържаме това нещо. Видяхте, че не можем“, каза Борисов.

„Трябва да се направят щандове в магазините за нашата продукция и ако има изостанали количества от борсите, които затворихме, заради неспазване на правилата, купете ги от социалния патронаж и да отидат при хората за празниците. Говорете със Сачева и Танева и се организирайте“, нареди премиерът на гл. комисар Николов.  Борисов заяви, че пазарите са се самозатворили, тъй като не са спазвали мерките.

„Какво искат – да стигнем до там като в Америка и Франция да се решава кой да умре и кой да живее? Виждате колко е страшно! Защо искаме да се случи това и с нашите лекари? Икономическите проблеми ще се решат, минали са 20-30 дни, ще се решат тези въпроси. Сега въпросът е за живота на хората“, припомни Борисов и отново призова да се мисли първо за здравето на хората.

Борисов бе категоричен, че още днес ще се вземат мерки да се изкупи българската продукция и отново каза, че министър Танева е готова с необходимата организация, така че да не остане некомпенсиран роден производител. Продукцията ще бъде предадена на социалния патронаж.

По думите му, ще има и помощ за ресторантите и туризма на европейско ниво. Искам да влезем в чакалнята на еврозоната, за да имаме достъп до свежи пари, за да не пострадаме в сравнение с другите. Премиерът съобщи, че тютюнева фирма иска да даде 700 000 лв. за закупуване на облекла от фирмата в Твърдица и оттам заявиха, че ще ги дадат на минимална цена, щом са за български лекари. Защитните облекла от тази фирма са за многократна употреба и вече има хиляди от тях в Министерство на здравеопазването, като се носят веднага на лекарите при заявка или при възникване на ново огнище.

„Ходя по заводите, за да видят българите как героически се справя нашето производство и пазим първата линия – лекарите. А ако искаме да ги запазим и да имаме медици, трябва да си останем вкъщи“, отново призова премиерът Бойко Борисов.