В Страстната седмица Българската патриаршия и Софийската митрополия дариха 800 предпазни шлема на Жандармерията, чиито служители са на първа линия в тези трудни времена на пандемия, предаде репортер на БГНЕС.

Дарението връчи от името на българския патриарх Неофит Белоградчишки епископ Поликарп, който е викарий на Софийската митрополия.

„Вярна на своята традиция и своя завет БПЦ в лицето на Негово Светейшество сега прави едно скромно дарение на Жандармерията. С него тя цели да подпомогне хората, които ще опазват реда, които ще бдят онова, което е разпоредено, да бъде спазвано. Така заедно с общи усилия, като граждани на България, ще успеем да постигнем –отново да бъдем свободни, да бъдем в радостта в празници и делници и всеки да продължи своя живот в здраве, благочестие, мир и единство“, заяви епископ Поликарп.

Той използва случая да отправи поздрав по случай предстоящия Великден. „Българският народ да изживее празника духовно, независимо къде и по какъв начин. Да оценим това тържество на вярата, надеждата и любовта, на живота над смъртта и да бъдем единни във всяко едно начинание“, пожела епископ Поликарп.

Дарението беше прието от старши комисар Красимир Добрев, директор на Дирекция „Жандармерия“ в МВР. Той подчерта, че с този жест и дар БПЦ засвидетелства своята признателност към системата за сигурност.

„За нас е чест и привилегия и с благодарност приемаме направеното дарение от светата Българска църква. Това дарение много ни задължава. Като служители и хора изказваме още веднъж нашата благодарност за направения дар от църквата към нас. Уверявам ви, че тези предпазни шлемове ще бъдат раздадени незабавно на нашите служители, които са ежедневно, ежечасно и денонощно на първа линия. С тях ще можем да запазим живота и здравето им. Още веднъж изказвам нашата благодарност към направеното дарение“, каза старши комисар Добрев.

Той заяви, че българинът спазва правилата в тези времена на строги ограничения, които макар и тежки са необходими, за да се опази живота на нацията.

„Българинът спазва правилата, макар че настъпването на хубавото време и затоплянето предразполага към повече разходки навън. В основната си част той спазва предписанията и мерките“, каза началникът на Жандармерията.

Старши комисар Красимир Добрев отново се обърна с призив към гражданите: „Нашата молба е: хората трябва да се въздържат, трябва да седят вкъщи, да ограничават социалните контакти. Виждате, че заразата не подбира кои хора да зарази“.

Източник: БГНЕС