По думите на президента свалянето на ограничителните мерки не трябва да става изведнъж

Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е това в момента. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва. Това обяви президентът Румен Радев от Трявна, където днес посети оръжейния завод „Емко“, съобщи bTV.

„Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки няма да я превърне в истина. Заедно със здравните мерки трябва да има адекватни социално-икономически мерки и то по три много важни критерия: да бъдат навременни, да бъдат достъпни, да бъдат безвъзмездни“, подчерта държавният глава.

По думите му свалянето на ограничителните мерки не трябва да става изведнъж, а апелите трябва да бъдат към разума и отговорността на българите, които не липсват, а не да се насажда страх и паника.

„Ако нещо може да компрометира здравните мерки, това не е безотговорността на българите, както се опитват напоследък да ни внушават, а липсата на убедителни, навременни социални и икономически мерки. Тяхната липса води до обезверяване на хората“, смята държавният глава.

Той апелира и за ясен план за постепенно излизане от извънредното положение.

„То не може да стане бързо. Това е сложен процес, при който трябва да има поетапно планиране. Много държави вече работят с такива планове. Ако България не го направи това, ние рискуваме втора вълна“, уточни Радев.

От ръководството на оръжейното предприятие „Емко“, където работят 630 души, обявиха, че не искат помощ от държавата, а настояват тя да не им пречи да изнасят продукцията си.

Източник: Nbox