”Внесохме в деловодството на НС подписи за извънредно заседание за изслушване на Бойко Борисов за здравните, икономическите и социални мерки и ефекта от тях върху вашия живот. Очакваме свикване на парламента“, това заяви Корнелия Нинова

Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на парламента искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание с една-единствена точка в дневния ред – изслушване на премиера Бойко Борисов за мерките на правителстото за справяне с кризата.

Председателят на парламента Цвета Краянчева е длъжна в 7-дневен срок да свика извънредното заседание и да осигури присъствието на министър-председателя, който да отговаря на въпросите на опозицията.

Това е в отговор на днешното решение на управляващите, с което бе отхвърлено предложението на БСП за работата на парламента по време на извънредното положение.

„Днес ГЕРБ и ОП отхвърлиха предложението ни да се възстанови парламентарният контрол. ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ НЕ ОЗНАЧАВА БЕЗКОНТРОЛНО ПОЛОЖЕНИЕ. Предупредих ги, че ще използваме всички парламентарни способи да упражним контрол върху действията на правителството и разходите на вашите пари. Току-що внесохме в деловодството на НС подписи за извънредно заседание за изслушване на Бойко Борисов за здравните, икономическите и социални мерки и ефекта от тях върху вашия живот. Очакваме свикване на парламента“. Това заяви Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

По време на днешното парламентарно заседание социалистите предлагаха по време на извъредното положение парламентарният контрол за въпроси и питания с устен отговор да се осъществява всеки петък от 9.00 до 14.00 ч, което бе отхвърлено.

От БСП искаха при питане и изслушване на въпросите в пленарна зала да присъстват само народният представител, отправил въпроса или питането и съответният член на Министерски съвет.

„Днес парламентарната група на „БСП за България“ искаме да се възстанови парламентарният контрол. И какво чухме от страна на управляващите. Да искаш да се възстанови нормалността за тях е антитеза. Едва ли не БСП сме едни агресори, които искаме нещо извън нормалното. Да има парламентарен контрол е нормално, а не антитеза. Изглежда у нас напоследък модерно постоянно се цитират различни философи. Имаме си много хубава българска приказка: „Свестните у нас, считат за луди“, заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя запита управляващите „На какво пречим?“ в отговор на един от основните им аргументи срещу искането на червените – че с изказванията си от парламентарната трибуна пречат на изпълнителната власт да си върши работата, че много говорят.

„На какво пречим? На една кражба? На една далавера?“, попита риторично Нинова.