България ще започне масово тестване на населението за коронавирусната инфекция. Това стана ясно от изявление на министъра на здравеопазването, излъчено в профила на Борисов във фейсбук

„Досега ние провеждахме изследвания и тестване на хора, за които имахме съмнения и на хората, свързани с тях. Оттук нататък започваме масово тестване на българските граждани. Имаме 20 хиляди PCR тестове. Това е пътят, по който ще вървим – масово тестване“, обяви Кирил Ананиев от джипа на премиера преди влизането им в Банско.

„Зная, че медицинският персонал изживя много тежки моменти, и продължава да ги изживява, за което им сърдечно благодарим от името на премиера и правителството. Днес излезе доклада на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, в който се посочва, че България, благодарение на ранните превантивни мерки, е с най-малък брой заболели на 100 хиляди население и на трето място по ниска смъртност на 100 хиляди население.

Борисов добави, че това масово изследване вече се извършва. „Преди малко Европейският медицински център излезе със статистика, че България е с най-малко заразени. Господ иска от мен да ви запазим“, подчерта премиерът. „В Банско видяхме, че има предпазни средства. Хората работят. Ще идем да видим дървообработващите предприятия как се развиват. Няма по-важно от това да ви запазя здрави“, повтори Борисов. „Чакаме още тестове. Платили сме на Южна Корея. Вече имаме 18 лаборатории, така че действаме по всички задачи“, отбеляза още Борисов.

Ананиев каза още, че по сметката на здравното министерство са постъпили близо 4 млн. лева дарения и допълни, че ще ги използват за тестове и всичко, което е необходимо за предпазване на населението.