Каквото искате правете, но свободата на словото пазете! 

Пореден цирк се разиграва пред очите на цяла България. 

Днес обаче в центъра му не е Волен Сидеров, както мнозина си мислят, а МВР, което пусна нареждане за общодържавното издирване на лидера на ПП „Атака“.

Важно е още тук, в началото, дебело да бъде подчертано, че в случая не става дума за партийната принадлежност на Волен, както и не става дума и за неговите политически пристрастия. Става дума за нещо много по-важно – за изконното човешко право и нужда от връзка с Бог.

Защото, уважаемо МВР, всеки човек има правото на подобна връзка и има правото да я онагледи със свои лични думи. Думи, които идват от сърцето му. И това не е нито грях, камо ли пък престъпление!

Всички добре знаем и помним, че през годините хиляди хора са били гонени и репресирани именно защото са защитавали правото си на свободен изказ и вяра. Нима това право вече е забранено в “свободна и демократична България”?! Нима стигнахме чак до там? И не ни ли е срам, ако е така?

Нима вместо да защитава своите граждани днес, вътрешното ни ведомство усвоява методологията на Инквизицията и ДС, саморазправяйки се с инакомислещите, вместо да ги съхранява?

Нима вече сме готови да смажем и свободата на словото?!

Не бива, уважаеми, не бива. Каквото искате правете, но това пазете!

Мисля, че е крайно време да спрем с евтината палячовщината, задоволяваща дребните ни страсти и нагони, и да започнем да се държим като хора. Като зрели и достойни хора. Не може да мачкаш хората, само защото мислят различно.

Просто не може. Не се прави така.

И моля, никой да не ми обяснява, че в случая със Сидеров не ставало дума за това, а ставало дума, че едва ли не Волен Сидеров призовавал за бунт срещу епидемиологичните мерки на правителството. Защото, ако някой твърди последното, е или луд, или напълно сляп.

Нещо повече.

В случая дори не става дума за лицето Волен Сидеров, а за запазване на онова, което реално ни прави хора.

Знам, че сеирджиите винаги ще искат някой да изгори на кладата с цел оправдаване на собствената им безхарактерност и мълчание, но нима ние сме сеирджии? Не искам да вярвам, че е така.

Защото откровено се надявам, че все още помним, че изборът ни да отидем на църква или не, е личен избор и представлява нашият своеобразен персонален изказ на връзката ни с Бог. А това, поне по думите на премиера, май все още не е престъпление у нас. Или вече е?

Искам да кажа, че днес е много важно МВР да се осъзнае навреме и да не се опитва да прави езическо жертвоприношение на връх Великден в лицето на Сидеров.

Волен не е агне, както и никой от нас не е. Той, както всички нас, има право на свое мнение и може би единствената му грешка е в това, че го изказа на глас във време, в което Щабът и униформените му членове изискват от нас робско мълчание.

Има ирония във всичко това. Особено във факта, че докато някой ни дава груби нареждания от телевизора под предлог, че се грижи за всички нас, ние трябва да мълчим и дори да не може да се погрижим за собствената си душа. Има ирония. Черна ирония.

Защото единственото, което всъщност направи Волен, бе да откаже Мутафчийски да се грижи за неговия дух. И е прав, най-малкото защото Мутафчийски действително не е Бог. Въпреки вероятността да си го мисли, ако остане насаме с мислите си. Мутафчийски не просто не е Бог, а е един най-обикновен директор на болница, облечен с военна униформа. Не забравяйте този факт.

Да не говорим, че има и друг проблем. Голям проблем!

Защо за Слави и за Магърдич нещо ще е разрешено, а за Волен – не? Защо Слави и Магърдич могат безнаказано да плюят от тв екрана по Щаба, твърдейки, че членовете му „лъжат като цигани“, а Волен не може да каже, че не иска да крие лицето си от Бог?! Защо?

Нима това не е двоен, троен, та дори петорен стандарт! Защо Магърдич и Слави не получиха призовки, а Волен го издирват като най-опасния престъпник в държавата?!

Всъщност, аз искрено се надявам, че в прокуратурата и МВР има умни, справедливи и чувствителни хора, които ще разберат безсмислието на действията си срещу Волен Сидеров. И повярвайте, тук никой не адвокатства на Сидеров! Волен, както всички нас, има своите грехове и, както всички нас, един ден ще бъде съден за тях. Само че не от вас или от мен, а от Бог, срещу когото той просто искаше да застане със своето собственото лице.

Уважаемо МВР, гонете бандитите, а не рейтинга си. Последното е временно и жалко. Бъдете големи. Като Бог!

автор: Николай Стаменов