Потенциалните противници могат да се опитат да се възползват от предизвикания от вируса икономически спад чрез закупуване на контролни дялове в стратегическите индустрии на страните-членки на НАТО, предупреди генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, предаде АФП.

“Геополитическите ефекти от пандемията могат да бъдат значителни”, каза той във видеоконференция след спешна онлайн среща на министрите на отбраната на НАТО, фокусирана върху въздействието на новия коронавирус.

“Някои може да се стремят да използват икономическия спад като отваряне на възможност за инвестиране в нашите ключови индустрии и инфраструктура, което от своя страна може да повлияе на дългосрочната ни сигурност и способността ни да се справим със следващата криза, когато настъпи”, каза той.

Столтенберг не назова тези страни, но посланието му бе насочено към Китай, който купува европейски морски пристанища и телекомуникационни компании.

Той каза, че много от министрите “подчертават важността на ключовите индустрии и инфраструктура” и подчерта, че са необходими “надеждни телекомуникации”, за да функционират по време на криза.

Той също така подчерта необходимостта от борба с дезинформацията, насочена към разделяне на съюза.

“Най-добрият отговор на дезинформацията и пропагандата е свободната и независима преса, работата на журналистите”, каза Столтенберг.

Той добави, че докато НАТО дава заем на военната си способност там, където може да помогне на държавите-членки да се справят с пандемията, по-специално чрез въздушния транспорт на медицинско оборудване, може да се извлекат поуки за това как по-добре да се интегрират с граждански усилия „преди следващата криза“.

Попитан за решението на САЩ да замрази финансирането на Световната здравна организация, Столтенберг отказа да отправи критика към Вашингтон.

“НАТО не е член на тази организация”, каза той, но добави, че използва насоките на СЗО в мисиите и операциите на НАТО.

“Вярвам в значението на международното сътрудничество и прозрачността”, каза генералният секретар на алианса.

Източник: БГНЕС