Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че до края на седмицата в страната ще бъдат обявени плановете за постепенното премахване на карантината, наложена за борба с коронавируса, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe, цитирано от „Фокус“

„Бих казал – нека отворим всички (магазини). Веднага. Още утре сутрин“, написа Конте в свое съобщение във „Фейсбук“.

„Но такова решение би било безотговорно. Това ще накара кривата на (разпространението) на вируса да се издигне неконтролируемо и ще обезсмисли всички усилия, които положихме досега“, допълни премиерът.

„Смекчаването на мерките трябва да стане съгласно организиран и правилно насочен план“, каза още Конте и допълни, че Италия не може да се откаже от политиката си на „максимална предпазливост“ в момента. Планът също така трябва да вземе предвид и „териториалните“ особености, според премиера.

Карантината в Италия беше наложена на 9 март, когато Италия беше сред най-засегнатите държави, ударени от пандемията. Тя беше сериозен удар и за икономиката на страната – третата най-голяма в Еврозоната. Бизнесите, които не бяха определени като жизненоважни, бяха затворени и това предизвика някои лидери в местната индустрия да призоват за отварянето на някои отрасли преждевременно, за да се избегне икономическа катастрофа.

„Добро предположение е, че това ще може да се служи на 4 май“, каза Конте, като имаше предвид постепенното премахване на мерките за карантина.

Премиерът още написа, че смекчаването може да се случи на базата на цялостно проучване и преценка на ситуацията и не за да „задоволи общественото мнение“ и „исканията на някои отрасли“.

„Смекчаването носи истински рискове за изострянето на кривата на заразата и ние трябва да сме подготвени да задържим това до минимални нива, така че рискът от епидемията да е поносим“, каза още Конте.

Според италианските служби за Гражданска защита, броят на новите случаи, регистрирани всеки ден, на COVID-19 в страната се е понижил съществено и на 20 април са били регистрирани 2256 случая за 24 часа – най-ниското число от повече от месец. Въпреки това ден по късно броят на новите смъртни случаи се повиши отново. Според информацията броят на заразените в Италия е близо 184 хил., а починалите са над 24 хил.