Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е доволен от сътрудничеството Турция-САЩ на фона на глобалната пандемия COVID-19, съобщи “Сабах”. Той изрази солидарността си в писмо до президента Доналд Тръмп, изпратено с медицинското оборудване, доставено във вторник

Наричайки Тръмп „скъп приятел“, Ердоган заяви, че вярва, че двете страни ще победят коронавируса чрез взаимни усилия и ще напреднат, като извлекат поуки от кризата, което ще допринесе за укрепване на системите за обществено здравеопазване в бъдеще.

Президентът отбеляза, че е щастлив да научи, че САЩ правят първите стъпки към нормализиране.

„Можете да бъдете сигурни, че като надежден и силен партньор на САЩ, ние ще продължим да демонстрираме солидарност по всякакъв възможен начин за задоволяване на настоящите нужди, необходими за борбата срещу тази пандемия, както и по време на предстоящата фаза на възстановяване“, каза Ердоган в писмото си, добавяйки, че се надява “скромната” медицинска помощ, изпратена до САЩ, да подпомогне борбата с COVID-19 на страната и възстановяването на нейните граждани.

„Скъпи приятелю, продължаващото ни сътрудничество във фазата след пандемията и тясната координация и партньорство при прилагането на реформите и регулациите, необходими за глобалната система, ще бъдат от съществено значение, особено за възстановяването на международната икономика. Очаквам с нетърпение да обменим идеи и предложения по този въпрос възможно най-скоро“, пише Ердоган.

Той подчерта и значението на двустранното сътрудничество между двете страни на фона на продължаващите регионални кризи, включително тези в Либия и Сирия, като отбеляза, че засиленото сътрудничество ще им помогне да постигнат търговската цел от 100 милиарда долара.

Ердоган завърши писмото си, като изказа съболезнования и поздрави американския народ с надеждата, че тясното сътрудничество на Турция и САЩ ще позволи на двете страни да спечелят успешно борбата заедно.

Турция изпрати военни самолети, превозващи важни медицински материали в САЩ във вторник. Личното предпазно оборудване включва 500 000 хирургически маски, 400 маски N95, 4 000 гащеризони, 2 000 литра дезинфектант, 1 500 очила и 500 защитни шлема по искане на Вашингтон.

САЩ остават страната с най-много инфекции – близо 987 477. Освен това има най-голям брой смъртни случаи с над 56 000 души.

Ню Йорк е най-засегнатият от пандемията щат с 22 668 смъртни случая и над 291 900 заразени, следван от Ню Джърси с 6 044 смъртни случая и над 111 180 заразени.

Източник: БГНЕС