Мариана Георгиева дала златно находище на пръскащия се със 40 бутилки ултра скъпо шампанско в Куршавел

Видна протестърка, бивша кметица в софийски район и бивш зам.-министър на екологията се кани да оглави Изпълнителната агенция по околната среда в остър конфликт на интереси. Това е Мануела Георгиева, която в момента е част от частната фирма, издаваща комплексни оценки за въздействието върху околната среда АТМ Консултинг партнърс.

Това научи ПИК от отлично информирани източници от екосредите. Те твърдят, че заповедта на Георгиева ваче е изготвена и в близките дни тя ще встъпи в длъжност.

Фирмата, част от която е Мануела Георгиева, се ръководи от приближения й Тодор Карастоянов, който беше главен секретар на МОСВ в правителството на Симеон Сакскобургготски, когато Георгиева пък бе зам.-министър на екологията. Преди да поеме този пост тя беше и кмет на столичния квартал „Младост“ от ОДС. Двамата основават фирмата след като напускат ведомството.

Именно докато Мануела Георгиева е зам.-министър на екологията с концесии се сдобиват двама бизнесмени. Единият е оскандаленият от сина си най-богат българин Цоло Вутов, който получава концесията за добив на злато за фирмата си „Дънди прешъс металс“, а другият е вече подсъдимия олигарх, който получава концесията за добива на „Каолин“ – Иво Прокопиев.

Според служители на агенцията тогавашният главен секретар на МОСВ Тодор Карастоянов сега ще поеме поста на главен секретар на структурата, а заповедта за освобождаване на досегашния вече била изготвена, още повече, че той е на изпитателен срок.

Зад сегашното им катапултиране в Агенцията по околната среда стоят заинтересовани фирми, които се занимават с производство и търговия с лекарства като Търговска лига и „Софарма“ на Огнян Донев, също приближени на протестърските кръгове.

Мануела Георгиева е пряко производно на т.н. кръг „Капитал“ на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Тя е човекът, който ще подпише обществената поръчка на Агенцията за „Пробонабиране и химически анализи на показатели във води, седименти и биота“ за 80 000 000 лева, която вече е спечелена.

Подизпълнител в нея е фирмата „Евротест контрол“ на дъщерята на печално прочулия се най-богат бизнесмен у нас Цоло Вутов, чиито син Владо Вутов преди две години си поръча „Шушана“ насред най-скъпарския френски курорт Куршевел и се изкъпя с шампанско „Моет“ за десетки хиляди евро, за да отпразнува рождения си ден.

Георгиева също така е близка и на печално известната директорка на дирекцията за обществените поръчки в Агенцията Маргарита Димитрова-Китова, която преди това беше изгонена от кабинета на Бойко Борисов заради сключване на договор за доставка на софтуеър с фирма, която не може да изпълни поръчката.

Маргарита Димитрова е особено умела в отклоняването на пари за екология по обществени поръчки към кръга от протестърски фирми около „Екопатньори“. Само за втората половина на миналата година тя им е дала 3,7 милиона лева, като самата фирма „Екопартньори“ е получила 500 000 лева, а останалите са отишли при производните им. Решението е взето за един ден в отсъствието на финансовия контрольор и с одобрението на приближения на Маргарита Димитрова тамошен юрист Красимир Аврамов.

Близката на Мануела Георгиева фирма „Евротест контрол“ вече е печелила обществени поръчки от агенцията.

Целта на овладяването на Агенцията по околната среда е именно същите тези фирми да погълнат заделените 80 милиона лева за проучване на подпочвените води и 15 милиона лева по друг екопроект.

В агенцията нямат грам съмнение, че цялата акция на внедряването на свои хора на Търговска лига и „Софарма“ е свързано с разрешаването на изгарянето на медицински отпадъци, както и за насочването за всички фирми, които се нуждаят от комплексна оценка за въздействието върху околната среда към фирмата на Георгиева и Карастоянов АТМ Консултинг партнърс.

На ход е екоминистърът Емил Димитров.