Очаквам да измрат много хора, яко да измрат. С тези думите началникът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса Венцислав Мутафчийски прекъсна интервюто си с Миролюба Бенатова за предаването „AЛTERNATIVATA“ по TV1. Видимо раздразнен от въпросите ѝ, той няколко пъти отправи критики към нея и към медиите като цяло и едностранно реши да приключи разговора им.

По време на интервюто Мутафчийски обвини Бенатова, че се опитва да внуши, че здравната система не се е справила добре в условията на пандемия. „Това е системата, която реши всичките проблеми, които се явиха на базата на други неща, а вие искате да кажете какви са пробойните“, каза гневно началникът на ВМА.

Той призна, че е имало пропуски в работата на системата, но тя се е справила много добре. Като пример за качеството на нейната работа той даде състоянието на домовете за възрастни хора в страната.

„Все още старческите домове са пощадени, докато повече от 60% от обитателите на подобни институции в Белгия, Италия, Испания и Великобритания починаха. Регионалните здравни инспекции насочиха вниманието си точно към домовете“, подчерта Мутафчийски.

Той обясни още, че не вижда къде има пробойни в системата, като знаел това от личен опит. По думите му всеки влязъл в България, който се поставя под 14-дневна карантина, е бил проверяван минимум 4 пъти от полицията и поне два пъти е говорил с личния си лекар. Въпрос как се изчислява пикът на болните ядоса за пореден път генерала.

„България преживя няколко пика и продължава да катери. Докато мрат моите колеги, вие се занимавате с глупости и с едно моливче ми изчислявате глупости“, каза той и продължи с мнението си за отразяването на разпространението на коронавируса в медиите.

„В 95% от репортажите в по-големите и по-гледаемите медии, не се обиждайте. наистина се даваше реалната картина“, заяви Мутафчийски.

Цялото интервю с Венцислав Мутафчийски гледайте след 35-ата минута на видеото.

Миролюба Бенатова беше един от първите журналисти, които бяха освободени от „Нова телевизия“ след придобиването ѝ от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Тя напусна медията в началото на лятото на 2019 г., като заедно с нея беше освободена и Генка Шикерова, която заедно със загиналия в катастрофа Милен Цветков създадоха предаването „AЛTERNATIVATA“ по TV1.

През миналата година телевизията освободи още Марин Николов, като промени имаше и в ръководството ѝ. В началото на годината медията напуснаха водещата Лора Крумова и режисьорът Валдес Радев, станал известен в социалните мрежи със серия шаржове на властта. Вчера пък се разбра, че водещата на съботното предаване „Събуди се“ Мирослава Иванова и репортера Галя Щърбева са съкратени.

https://youtu.be/n37l1pgo1wA

Източник: dnevnik.bg