Около КТБ продължава да има много висящи спорове, чийто изход би могъл да зависи от решението на Конституционния съд

Обвързаният със задкулисните кръгове и обслужващ интересите на олигархията Висш адвокатски съвет (ВАдС) атакува промените в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), стартирали през 2015 г., които уреждат възможността синдиците на КТБ да връщат в масата на несъстоятелността имущество с произход от банката. В рамките на това искане е атакуван и целият пакет промени, придобил гражданственост като поправката „Пеевски за КТБ“ от 2018 г., пише „Монитор„.

Второто искане на обслужващите задкулисието адвокати е свързано с промените в Закона за хазарта (ЗХ) от началото на тази година, които превърнаха организирането на лотарии в държавен монопол. Те бяха внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов насред разследванията срещу хазартния бос Васил Божков през януари-февруари тази година.

Обявяването на противоконституционност на оспорените от ВАдС текстове от двата закона би имало много сериозни последици, чийто ефект в момента е трудно да се обхване с оглед и последните решения на КС, в които той промени практиката си за действието на своите решения по висящи дела и неприключили правоотношения. Около КТБ продължава да има много висящи спорове, чийто изход би могъл да зависи от решението на Конституционния съд. А по отношение на хазарта евентуална отмяна на поправката би могла да отвори възможност отново частни оператори да поискат лиценз и да развиват такъв бизнес.

Пакетът промени от 2018 г. на депутатите от ДПС Делян Пеевски

Йордан Цонев и Хамид Хамид са върнали на фалираната от Цветан Василев КТБ над 1,25 млрд. лв. Това стана ясно от съобщение на банката. В него се посочва, че постъпленията в трезора са се увеличили със 125 млн. евро. След дългогодишни съдебни спорове, провели се в България и Великобритания, на 7 май 2020 г. по сметка на „Корпоративна търговска банка” АД (в несъстоятелност) – КТБ АД (н), постъпиха почти 125 млн. евро – сумата, с която през 2012 г. КТБ АД е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК.

Атаката на адвокатския съвет не случайно е пусната през медиите на разградския бос Иво Прокопиев, чиито интереси съвпадат с тези на аверите му – банкера беглец Цветан Василев и хазартния бос Васил Божков. Тримата олигарси и обслужващите ги пионки като Газовия барон Сашо Дончев и Бащата на хапчетата Огнян Донев. В момента, притиснати от прокуратурата, подсъдимите и обвиняеми олигарси Цветан Василев, Васил Божков и Иво Прокопиев се обединиха, за да клатят държавата.

Йордан Цонев: Резултатът от закона беше повече от добър 

Капитал“ винаги са били на страната на Цветан Василев

„Законът имаше за цел да върне заграбеното от бившия мажоритарен собственик на банката Цветан Василев. Той чрез множество машинации и престъпни схеми беше прехвърлял собствеността на компании през няколко фирми. След като направихме анализ на тези действия, изготвихме закона така, че да улесним синдиците да върнат в масата на несъстоятелността това, което е купувано с парите на вложителите в КТБ. Резултатът беше повече от добър, дори честно казано надмина и нашите очаквания“. Така коментира пред „Телеграф медиа“ един от вносителите на законопроекта, спиращ вторичния грабеж на КТБ, Йордан Цонев.

„Нещо повече, синдиците казаха, че той им развързва ръцете, за да попълнят масата на несъстоятелността. Последният пример са парите, които постъпиха от продажбата на телекома – 125 млн. евро. Това са сериозни пари и без този закон връщането им нямаше как да се случи. Колкото до адвокатите, които сезираха КС за закона, те имат интерес масата на несъстоятелността да не се попълва, тъй като техен клиент не е Фондът за гарантиране на влоговете, не е държавата, а са тези, които искат да не се върнат парите обратно в държавата. Така че към адвокатите няма какви претенции да имаме, те си защитават интереса“, категоричен бе той.

„Що се отнася до това, че точно „Капитал“ се занимава с кампанията срещу закона, те винаги са се занимавали от първо лице с интересите на Цветан Василев. Второ – нека да уточня, че под „Капитал“ визирам собственика, а не журналистите, които работят там. Нека бъда коректен, голяма част от тях са страхотни професионалисти, но е ясно, че нямат свобода и затова има доказателства. Спомняте си мейлите, които изтекоха преди години, в които Прокопиев им даваше опорни точки срещу кого да пишат, какво да пишат и т.н. Ако трябва да бъдем точни, тук е мястото да кажем, че точно тази групичка начело със собственика на „Капитал“ и присъдружните му организации от групата на Сорос, действително имат двойна вина за незавидното 111-о място, което отреждат на свобода на словото в България. Първата им вина е, че клеветят България чрез една от техните организации – „Репортери без граници“, посочи още зам.-председателят на ПГ на ДПС.

„Втората им е, че техните медии нямат свобода заради тях самите. И, слава Богу, че не се прави класация за свободата на медиите, в която да влязат и техните, защото иначе ще отидем на 211-о място. Не ме учудва това, че отново „Капитал“ са на страната на Цветан Василев. Медиите около този кръг имаха нахалството да стрелят срещу мен залпово заради мои думи в „Панорама“, когато в интерес на човешкия живот казах не да има цензура върху свободата на словото, а когато става въпрос за коронавируса, за човешкия живот, можем сами да си наложим понякога да замълчим“, заяви още Цонев.