„Китай дължи обяснения на света за коронавируса“, добави Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че страната му ще „прекрати“ отношенията си със Световната здравна организация и ще „прекрати“ финансирането на СЗО с оглед на предполагаем „пълен контрол“ на международната здравна агенция от Китай.

Вноските на страната в бюджета на СЗО се пренасочват към други организации за подобряване общественото здравеопазване по света, добави Доналд Тръмп.

Това е изпълнение на предупреждението му от миналия месец, че Вашингтон ще спре финансирането на СЗО, ако организацията от структурите на ООН „не се ангажира със значително подобряване на дейността си в следващите 30 дни“.

„Очевидно е, че непрекъснатите грешки от вас и вашата организация при реагирането на пандемията излизат много скъпо на света“, написа Тръмп на 18 май на генералния директор на СЗО. „Единственият начин организацията да продължи напред е действително да демонстрира независимостта си от Китай“, се казва още в пимото.

„СЗО не успя да извърши исканите и много необходими реформи“, изтъкна американският президент и добави, че правителството на САЩ ще пренасочи „тези средства към други световни организации, заслужаващи спешни глобални потребности по отношение на общественото здраве“, подчерта Тръмп на извънреден брифинг пред Белия дом.

„Китай оказа натиск на СЗО, за да заблуди света относно пандемията от коронавирус. Китай има тотален контрол над Световната здравна организация“, макар да плаща малка част от това, което внасят САЩ – едва 40 млн. долара срещу приблизително 450 млн. долара от Вашингтон годишно“ , подчерта президентът.

„Изброихме подробно на СЗО какви реформи трябва да направи и разговаряхме директно с тях, но те отказаха да се задействат.“

Китай дължи обяснения на света, добави Тръмп. Той попита защо заразени жители на Ухан е не са били допускани в Пекин, но им е било позволено да пътуват по света и особено към Европа. Китайските власти пренебрегнаха задълженията си да докладват на СЗО за коронавируса и притиснаха организацията да подведе света, когато той бе открит, каза още президентът.

Президентът на Съединените щати също така издаде официални прокламации за „защита“ на американските университети и финансови пазари от „китайски шпиони“.

Тръмп отбеляза, че „жизненоважните университетски изследвания“ трябва да се пазят от някои китайски студенти и изследвания, тъй като за Китай е известно, че „краде индустриални тайни“.

Освен това президентът каза, че финансовата система на САЩ трябва да бъде защитена и че той ще нареди проучване на китайски компании, регистрирани на американските борси.

Доналд Тръмп посочи, че иска американските инвестиционни компании да дават на клиентите си еднаква информация за всички компании, в които влагат парите си.

Той разкри, че администрацията му ще започне процес на премахване на политическите изключения, които предоставят на Хонконг  специално отношение. Тръмп настоя, че Хонконг вече не е „достатъчно“ автономен, за да може да получи специално третиране от страна на САЩ.

Президентът на САЩ добави, че американското правителство също така ще започне преразглеждане на консултативния съвет за пътуване на Държавния департамент по отношение на Хонконг поради „повишената опасност от следене“.

Малко по-рано днес британският министър-председател Борис Джонсън и американският президент Доналд Тръмп заявиха, че планът на Китай да наложи законодателство за националната сигурност в Хонконг би подкопал автономията на района и модела „една страна, две системи“, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

„Лидерите заявиха, че планът на Китай да наложи законодателство за националната сигурност в Хонконг противоречи на задълженията му съгласно китайско-британската съвместна декларация и би подкопал автономията на Хонконг и рамката „една страна, две системи“, посочи в изявление канцеларията на Джонсън след телефонния му разговор с Тръмп.

Източник: Епицентър