Корнелия Нинова в Казанлък: Нужна е безвъзмездна помощ за розопроизводителите

„Вижда се ясен резултат от бездействието и натрупаните проблеми през годините. При нас се казва, че трябва сами да се справяме, тъй като сме в ситуация на пазарна икономика, докато в Турция този бранш има държавна подкрепа, но това ни измества на световните пазари… Най-големият ни конкурент срива цените и е доста по-конкурентен на пазара“. Това коментира пред БНР розопреработвателят Методи Стефанов.

По думите му падането на цените не е в резултат от свръхпроизводството и заради световната криза: „Над 40% от реколтата от розов цвят тази година ще бъде несъбрана. С 40% ще бъдат и по-ниски цените… Ако имахме държавни гаранции, за да получим ликвидна подкрепа от търговските банки, тези пари можеше да се вкарат в оборот, да бъде изкупена реколтата и да се продава. Така щеше да бъде разплатена цялата реколта, на достойна цена, щеше да бъдат спасени и розопроизводителите“.

„Дялът на сивия сектор в бранша е около 30%… Истината за качеството на българското розово масло е, че се прави от роза дамасцена, отговоря на цвят, изкупен от определена географска ширина, и е направено в дестилерии, които работят по традиционна технология за преработка на българско розово масло“.

По думите на розопреработвателя браншът у нас ще излезе от кризата поне след три години.

И лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира проблемите на розопроизводителите при посещение в Казанлък.

„Дойдох да се срещна с розопроизводителите и да чуя исканията им. Сега се събира розовият цвят и е изключително важен момент за работещите в сектора. Тук, в долината, има над 600 производители, ангажирани са  около 40 000 души в този сектор от земеделието и периодът е много важен за тях”, заяви Нинова от Казанлък.

Тя информира, че работещите в розопроизводството са изразили няколко свои тревоги пред нея – за ниската изкупна цена на продукцията и  за запазване на работните им места.

„Знаем, че в резултат от кризата най – много бяха засегнати  работните места и доходите. Розовото масло е една от износните стоки на България и много зависима на пазара от състоянието на европейската икономика. Кризата показа, че свързаните икономики в такива моменти имат огромен проблем, защото се прекъсват веригите на доставки. Най – важно е мястото на нашата държава и действията, които ние предприемаме, за да помогнем на националното производство. Най – наложителното  е да запазим работните места на тези хиляди хора, които в резултат на кризата загубиха и доходи, а има  опасност да загубят и работата си”, каза Нинова.

Тя допълни, че заедно с работещите в бранша е обсъдила мерки, които да се предложат за гарантиране на доходите им.

„Предлагаме държавата да помогне на земеделските производители с безвъзмездна помощ от 30 млн. лв. Това е практика в цяла Европа, а не само кредити, както предлага нашето правителство”, припомни председателят на БСП.

Корнелия Нинова коментира, че розопроизводителите са изразили тревога, че цената на себестойността на кг продукт е по-висока от това, което им  предлагат купувачите и заради това е нужно да се проведат разговори с тях.

„Хората ми споделиха  за някои дефекти в Закона за розата. Изразиха тревоги, че законът е направен така, че някои от видовете рози не могат да бъдат регистрирани и не може да се произвежда розово масло от тях”, каза лидерът на БСП.

Тя изрази мнение, че този закон ще трябва да се допълни. „Някои от производителите споделиха опасения, че ако законът остане в тази форма, ще се наложи да изкоренят тези видове роза, които са гледали дълги години”, завърши Корнелия Нинова.