Собственикът на “Пършевица” и могъщ врачански олигарх Димитър Зоров е един от хората забъркан в най-много далавери и злоупотреби с европари от фонд” Земеделие”, научи ексклузивно медията ни. 

 Името на Зоров се е превърнало в нарицателно за схеми свързани с източването на европейски пари в региона на Враца, разказват местни. Същият наемал стотици декари земеделски земи като пасища, но въобще не ги обработвал и не се грижел за тях, а само фиктивно ги представял като актив в кандидатстването си по европрограми. Запознати твърдят, че всичко това той реализирал с помощта на своя близък приятел и бивш шеф на фонд “Земеделие” Румен Порожанов. За далаверите на последния пък има изписани стотици страници, но и до този момент той парадира с луксозния си живот, като често може да бъде видян със съпругата си на вечери в хотел Маринела, както и това че гордо се развява из София със своята чисто нова “Тесла”. 

 Двамата гъзари, дори били наели апартамент в Студентски град, където често водели, тайно от съпругите си, млади девойки за купон и разтуха.

В същото време наши източници разкриват, че наглостта на Порожанов и Зоров стигнала до там, че последният дори бил построил малък мотел до мандрата си във Врачанския Балкан, където специално подбрани шаврантии пристигали за оргиите, едва ли не със цели автобуси. 

 Както наскоро сайтът narod.bg разкри: 

Проваленият екс министър на земеделието и бивш шеф на Държавен фонд „Земеделие” Румен Порожанов заедно със своя близък приятел – олигарха Димитър Зоров, шеф на мандра „Пършевица”, следят изкъсо Бойко Борисов от специално наета за целта вила точно срещу резиденция „Бояна”, в която премиерът отсяда, когато не си е на село в Банкя. Източник на Narod.bg от Министерския съвет издаде, че двамата натегачи дебнели Бойко да се весне в резиденцията, за да отърчат на среща с поредната молба за „услуга”.

Не е тайна, че и Порожанов, и Зоров са неприлично богати – единият от далавери през годините в държавното управление, другият от врътки с европейски пари в млечния бизнес. Въпреки това често досаждали на Бойко Борисов за помощ при уреждането на поредната финансова схема, призна информаторът ни.

Не без помощ „отгоре” тандемът Порожанов-Зоров вилнееше сериозно с парите от Европа, отпускани на фонд „Земеделие”. Не закъсняха и информациите за далаверите – дъщeрятa нa собственика нa мaндрa „Пършeвицa“ и прeдceдaтeл нa Acoциaциятa нa млeкoпрeрaбoтвaтeлитe в Бългaрия (и състудент на Бойко Борисов) – Силвия Зорова, бе принудена да върне 400 000 лева за къща за гости, защото попадна сред нарушителите.

ЕТ „Силвия Зорова“ влезе в предварителния списък на бенефициентите, публикуван на сайта на Фонд „Земеделие“, на които към 15 ноември 2019 г. е открито производство за налагане на 100% санкции заради открити нарушения в изпълнението на европроектите.

Дъщерята на млечния бос е получила 391 160 лева за реконструкция на съществуваща сграда в хотел за селски туризъм и за закупуване на необходимото оборудване. Сградата е до семейната мандра и е построена през 1997 г.

Силвия Зорова е в семейния бизнес още от дете: първо като рекламно лице на млечните продукти на татко си, после – като управител на хотела. В бизнеса е и съпругата на Димитър Зоров – Марияна, която е маркетинг-мениджър на мандрата.

Зорови са сред най-големите производители на млечни изделия у нас, като пазарният дял на „Пършевица“ се определя между 25 и 30%. Според справка в Търговския регистър ЕТ „Силвия Зорова“ е регистрирана през 2013 г. в село Миланово, община Своге. На посочения адрес са регистрирани още 13 фирми.

Румен Порожанов и Димитър Зоров имат и друга тайна, която Narod.bg разкри – двамата авери крият любовно гнезденце в Студентски град, в което от години водят млади девойки, явно за забавления в леглото.  Петимните за купони баровци имат съпруги, но това не им пречи да правят разни неща и с други лица от женски пол. Интересното е, че Narod.bg разполага с конкретна информация за подвизите на тандема, при това от „първа ръка – признания на няколко красавици, които ще публикуваме заедно пикантни снимки като доказателство за разюздания таен живот на богаташите, далече от очите на техните съпруги.

Завиден е възходът на Зоров в бранша – от полицейската академия в Симеоново, където е учил в един випуск с Бойко Борисов, още в началото на прехода веднага се захваща с млечния бизнес, като купува полуразрушената мандра в местността Пършевица във Врачанския Балкан и започва да развива бизнеса заедно с родителите и съпругата си.

Близостта на Зоров до върховете на управлението лъсна и при друг фрапантен случай –  през лятото на 2018-а Силвия Зорова, шофирайки мощния си джип, помете двама работници от сметопочистването. При челен удар в камион на „Чистота“ на Околовръстното шосе в София, тя причини смъртта на един от работниците, а друг беше ранен. Направените проби за алкохол и наркотици се оказаха отрицателни.

зорова.jpg

И до ден днешен 26-годишната Силвия Зорова не е наказана за убийството. След едномесечна борба за живота си единият от пострадалите – 57-годишният Митко Иванов, издъхна в „Пирогов“, въпреки усилията на лекарите.

Тежката катастрофа стана на 26 юни 2018 г. при разклона за Драгалевци, когато Зорова шофирала мощния си джип мерцедес по Околовръстното шосе. Тя се ударила челно в камион на „Чистота“, а след това помела двама от работниците, миещи платната. Двамата мъже – 57-годишният Иванов и 40-годишен негов колега, бяха транспортирани в „Пирогов“ и във Военна академия.

По-младият мъж бе без опасност за живота, но състоянието на Митко Иванов бе критично. Той бе приет за лечение с 8 счупени ребра, счупен таз, травма на черния и белия дроб и с кръвоизлив в корема. „След едномесечна невероятна борба за живот, моят съпруг почина, благодарение на Силвия Зорова. За съжаление, нито мъката, която изпитваме аз и синът ми, нито сълзите ни, ще ни го върнат“, написа тогава вдовицата на покойника.

Публикация на „Уикенд“ от юли 2018 г. разкрива и една друга скрита от обществото тайна – автор на проектите по европрограми на Зорови е била бившата зам.-кметица на „Младост“ – Биляна Петрова, арестувана по-късно с Десислава Иванчева за получаване на подкуп. По времето на проектите Биляна Петрова е заемала отговорна позиция в Разплащателната агенция на земеделското министерство.

Благодарение на добре написаните и презентирани проекти, Зоров прави и втора мандра, която обира млякото от Видин до Плевен. С подкрепата на европарите той става един от първите производители на биомаса. Странното е, че нито веднъж олигархът не стана жертва на свирепите млечни войни, които текат с пълна сила по време на мутренските години.

порожанов1.jpg

Точно преди две години – през май 2018-а, Румен Порожанов пък се осветли като баровец на държавна позиция, като брои 150 000 лева за чисто нова „Тесла”. Порожанов, по това време министър на земеделието, бе засечен с американската супер кола с тузарски номер да обикаля гордо София.