Националният съвет на БСП да изключи Гергов от партията, искат редовите й членове

С лозунги „Гергов – вън от БСП!“, „Гергов – предател!“, „Стига герговщина!“ и „Гергов + Бойко = Вечна дружба!“ повече от 60 социалисти излязоха намълчалив протест срещу олигарха Георги Гергов и ръководството на градската организация в Пловдив пред сградата на БСП в Града под тепетата, където е и барелефът на Димитър Благоев-Дядото.  

Акцията се проведе минути, след като пловдивските социалисти поднесоха венци и цветя пред барелефа на Димитър Благоев по повод 164 години от рождението му.

Самият Гергов, изненадан от издигнатите лозунги, и озовал се очи в очи с протестиращите, подминапренебрежително със свитата си от десетина човека на влизане в сградата на партията.

Към протестиращите се включиха и 12 членове на градския съвет на партията в Пловдив, както и Атанаска Тенева член на ИБ на БСП и трима членове на НС на БСПот града. 

С протеста местни социалисти се надяватНационалният съвет да фокусира вниманието си върху искането за изключване на Гергов от партията на заседанието си  утре /13 юни/.

Без кворум е останало свиканото тази вечер в 18:00 часа заседание на градския съвет на Пловдивската организация. Протестиращите заявиха, че няма да отстъпят и ще останат пред пловдивската централа на БСП, като няма да позволят отново да бъде изфабрикувано решение без кворум, както се случвало през последната година. Целта на свиканото заседаниеочевидно е утре на НС на партията в София, Гергов да пристигне с решение, взето без кворум, за личната му подкрепа и за промяна на партийния устав, водеща към това председателят на БСП да се избира на конгрес, а не пряко, споделят социалистите.

В началото на седмицата над 350 членове от Пловдив се подписаха под искане за изключване на Георги Гергов от партията и го внесоха в центрата на БСП с настояванеНационалният съвет да се произнесе на първото си заседание.

Участниците в протеста с възмущение разказваха, че Бойко Борисов е чест гост в имението на милионера в село Ягодово. Освен Бойко в имението редовни посетители били и Кирил Добрев и Красимир Янков. Техни визити били забелязвани в последните седмици -влизали инкогнито в имението на олигарха, на когото принадлежат думите „Аз съм десен човек, БСП е минало“, споделиха социалисти, наблюдавали движението около имението на милионера.

Социалистите в Пловдив са твърдо решени с протеста си да заявят пред от централното ръководство, че е наложително да предприеме крайни действия и да върне партията в рацете на редовите социалисти.

„Не искаме да търпим тези безобразия повече и очакваме спешни действия от страна на националното ръководство”, заявиха протестиращите и разкриха, че:„Сделката е Кирил Добрев – председател, а Гергов зам.-председател с ресор коалиционна политика и съвместно управление с ГЕРБ”.

Исканията на подписалите пловдивчани с настояванеза изключването на Гергов срещат все по-голяма подкрепа от членове на БСП в цялата страна.

Припомняме, че в централата на БСП в София бяха получени много писма от различни структури на социалистите в страната, които искат пловдивският олигарх Гергов да бъде изключен от редиците на социалистите.