„Винаги съм разбирал политиката с основна задача – да събираш, а не да разделяш, да бъдеш на пулса на общественото мнение, да улавяш обществените потребности, да разбираш сигналите, които ни дават българските граждани и на тази основа да формулираш своя политически дневен ред.“ – това каза по време на заседание на Националния съвет на БСП, зам.-председателят на партията Кирил Добрев. Според него голяма тревога сред редовите социалисти предизвиква усещането за вътрешнопартийно напрежение. „Груб вътрешнопартиен дебат, който се води основно в медийното пространство и част от който е прехвърлен в медиите на самата партия, предизвиква дори отвращение в нашите членове и симпатизанти и неминуемо води до тотално разделение във всички възможни органи на БСП.“ – подчерта Кирил Добрев. Според него БСП все по-често е обвинявана, че предлага политика „на парче“ и не докарва инициативите си докрай.

Кирил Добрев обърна внимание и на почти 3-те месеца карантина, която според него се е отразила на партията. „За разлика от другите партии, които се събират преди избори, БСП винаги е водила пълноценен партиен живот. При нас всеки ден нещо се случва, понеже ни свързват съвсем други неща – идеи и традиции”, допълни Добрев и заяви, че като отговарящ за партийната дейност в левицата е направил всичко възможно, заедно с колегите си от организационния отдел да се комуникира между структурите и да бъдат подпомогнати в условията на криза. „Благодаря от сърце на всички общински председатели, на всички общински структури и младежки организации, които участваха в огромен брой видими и невидими доброволчески и дарителски акции. Успяхме да направим така, че всеки един партиен член, който има нужда от нещо, та дори от информация – да получи помощ и да има обратна връзка.  На много места принуждавахме общинската и държавна администрация да изпълнява функциите си”, поясни заместник-председателят на БСП. Добрев не пропусна да благодари и на народните представители от ПГ на „БСП за България“ и на кметовете на левицата, които бяха в тясна връзка с хората в районите си.

„Рестартирането на вътрешнопартийната кампания трябва да се случи, след като си направим политически анализ, защото подкрепата към БСП вече е променена. Междувременно нашата гордост “Визия за България”, която ние промотираме 2 години, изведнъж започна да се изпълнява от ГЕРБ. Какви са причините за това? Защо се стигна до тук? Това ще бъдат основни въпроси на предстоящите конференции и искаме или не, хората ще ни питат” – аргументира се Кирил Добрев. Той не скри огорчението си, че през последната година една хипотеза за негова кандидатура на вътрешнопартийния избор е разделила партията. „Не е тайна, че от доста време имаме сериозни различия с председателя на партията. През цялото време като зам.-председател съм бил коректен към нея, но лоялен единствено и само към БСП. Не приемам и никога няма да приема водеща политика в партията да бъде разделението. Не приемам всеки, изразил различно мнение, да бъде заливан с помия, определян като враг, ГЕРБ-аджия, подлога на Бойко Борисов и слуга на Делян Пеевски. Не приемам различното мнение да се тълкува като намеса от външни сили и зависимости, а съмненията за симпатии, да бъдат наказвани с уволнения”, беше категоричен Кирил Добрев. Според него всички социалисти, които имат партийна памет, са наясно, че подобно отношение към другари, дава моментен ефект, но в дългосрочен план инициаторът винаги попада в капана на собствените си думи и действия. „БСП винаги е била кауза, а не нечия собственост”, завърши изказването си Добрев.

До този момент проведените конференции и общи събрания в БСП са 136, като за председател на партията има 47 номинации. Предстои да бъдат проведени да бъдат проведени още 164 конференции и общи събрания.