С приближаващия вътрешен избор за председател на БСП изпъкват и основните кандидати, опитващи се да бутнат от лидерския пост Корнелия Нинова. Кратка справка на Wow-media.bg показва, че всички те, случайно или не, имат едно общо качество, а то е набиващият им се в очи провинциален кариеризъм

Пръв сред враговете на Нинова е свинарят от Пловдив Георги Гергов. За житие-битието на това лице е писано много, а културно-интелектуалното му ниво е ясно изписано върху лицето му. Този емблематичен олигарх, който от прост животновъд днес се представя за масон и има амбициите да застане на чело на най-старата социалистическа партия в България, е очевиден подизпълнител на премиера-слънце Бойко Борисов. Не е тайна, че през своето над десетгодишно управление по висши постове в държавата, Борисов направи не един или два жеста към Гергов, които не го направиха по-умен, но определено го направиха по-богат. Гергов е класически политически номад и опортюнист, който е величал идеите и на СДС, и на НДСВ, и на ГЕРБ, а днес се прави на социалист. Твърди се, че именно Георги Гергов урежда в последния парламент като депутат актрисата Нона Йотова, която пък е съпруга на бившия вътрешен министър в кабинета на Иван Костов – Богомил Бонев.  Тук трябва да припомним, че Гергов и съпругата му бяха кумове на сватбата на Йотова и Бонев, а след това лично пловдивския милионер назначи Богомил Бонев за изпълнителен директор на своя Пловдивски панаир. На скоро Гергов отново бе “преизбран” за лидер на червената организация в Пловдив, а след това по медиите излязоха снимки как ухиленият “червен лидер” удря хорце по случай успеха си. Това че Гергов няма никакви шансове да оглави БСП е ясно, защото ако това се случи Никола Габровски и Димитър Благоев ще се обърнат в гроба си, а Столетницата директно ще трябва да бъде закрита, ако Свинар-милионер тръгне да я води към работническо бъдеще. 

Друг очеваден провинциален кариерист, който не крие амбициите си също да стане председател на БСП е старозагорецът Красимир Янков. Разбира се и неговите шансове за подобно бъдеще са меко казано комични, а напъните му несериозни, поради простата причина, че въпреки изтокания си вид, никой в БСП не го приема насериозно, а жадният му за власт кариеристичен поглед е прозрачен дори за членовете на БЗНС. 

Трети в списъка, а може би и най-умен от всички кандидат-председатели е бившият червен депутат от Ямбол – Атанас Мерджанов. За разлика от предходните двама, Мерджанов действително притежава качества, но близките му връзки с различни кръгове около ГЕРБ и ДПС не са тайна за соцактива. Мерджанов започва кариерата си по времето на Жан Виденов, като в началото се изявява като яростен опонент в партията на Николай Добрев и Георги Първанов. След като Виденов губи властта обаче, а за съжаление Николай Добрев живота си, Мерджанов светкавично се ориентира и бързо става най-близък съратник на бившия президент Георги Първанов. По същия начин след като Първанов залязва, амбициозният Мерджанов страстно пренасочва своята любов към новия лидер на БСП – Сергей Станишев. В правителството на Пламен Орешарски, Атанас Мерджанов бе шеф на парламентарната комисия по “Вътрешна сигурност”. Негови съратници от тези години разказват, че в този период той е имал изключително близки отношения с бившия вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Мерджанов също няма кой знае колко солидна подкрепа сред членската маса на БСП, но пък определно има качества за разлика от предходните двама кандидати. 

Четвърти, но далеч не последен, кандидат за лидерския пост в БСП е наследствения социалист Кирил Добрев. Безспорно е, че може би Добрев най-добре познава хората и процесите в червената партия, но не може да крие властовите си амбиции. Само преди две седмици, ни в клин, ни в ръкав, Добрев публично обяви, че е готов да стане министър-председател. Комичното явление предвид факта, че той още не е преседател на БСП , а вече се кани да управлява държавата. След последния скандал преди дни, в който камери на “Позитано” 20 го заснеха как налита на бой на свои съпартийци, шансовете му да застане на чело на БСП или на държавата отлетяха със светлинна скорост в посока съзвездието Орион. Като добавим към това и факта, че Добрев бе задържан преди години на сръбско-българската граница със сак, пълен с германски марки, едва ли Кирил  би трябвало  да се заблуждава че един ден може да обяви БСП или държавата. Освен това за мнозина не е тайна, че реално Кирил Добрев поддържа добри,  а не опозиционни отношения с лидера на ГЕРБ – Бойко Борисов. 

Какво предстои да се случи в битката за БСП на есен, скоро ще видим. При всички положения качествата на кандидат председателите за лидер на червените далеч не отговарят на качествата заложени в идейно-моралния състав на Столетницата.