Българските власти са готови да върнат тежки забрани и ограничения, ако хората не спазват настоящите мерки за дистанция и носене на маски. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

„Искаме да не пречим на нормалния живот и хората да могат да бъдат на стадионите, но ако хората не спазват мерките, ще ни принудят да върнем мерки, които не са желани от никого“, предупреди доц. Кунчев.

„Този, който спазва правилата, спазва и 3-те Д. Този, който не спазва – отиваме вече към 4-тото К – контрол. Ще налагаме глоби, докато ги научим да се държат както трябва.“, закани се експертът.

По думите му ако на човек не му пука, и се държи неадекватно, той създава риск за себе си, за близките си и обществото.

„Наказания има, но ако хората се държат безотговорно, какво значение има капацитета, ако вие се съберете на едно място. Не е въпрос само за футбол… Имаме случай майка и баща положителни и пращат детето на детска градина – това е безотговорно поведение. Или – рокерски събор се организира – това е безотговорно поведение.“, коментира още доц Кунчев.

Проблемът са по-младите, рискът за тях е минимален и това, че го карат леко им дава самочувствие и липса на страх, обясни експертът и призова българите за здрав разум и отговорност в извънредната обстановка.

Когато има огнища, има възможност и за дифузно разпространение на заразата – заради социалните и роднинските контакти на всеки работник. От 140 положителни днес, близо 60 са в Смолян. В тези огнища се опитваме да действаме фокусирано и локално. Имахме такива случаи на много други места и в рамките на седмица успяваме да ги потушаваме. Надявам се, че и тук мерките ще дадат резултат, обясни доц. Кунчев.

В момента едва около 20% от заразоносителите имат някакви симптоми и то такива, които не налагат болнично лечение. На практика не повече от 4-5% достигат до болница, каза още членът на кризисния щаб.