Според проф. Гечев колкото и управляващите да удължават мярката 60/40, тя няма да помогне на бизнеса

Цялостно възстановяване на икономиката ще очакваме, когато правителството бъде свалено с демократични средства. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ проф. Румен Гечев – народен представител от ПГ на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.

„Освен че показват, че са алчни и крадливи, управляващите показват, че са и некадърни. Тъй като нищо не могат да направят нито преди, нито след кризата. Българската икономика се намира в процес на свободно падане. Не трябва да допускаме това да продължи прекалено много“, заяви той.

Трябва да стигнем до цялата истина кой е поставял чадър над хазартния бизнес, при какви условия, как са делили пачките си вътре в самата престъпна група между представители на висшата власт и на хазартния бизнес, коментира още депутатът.

„Самата власт в България стигна до един предварителен извод с факти, че са откраднати 700 милиона лева от бюджета на страната ни от фирмите само на един човек – г-н Божков. Това е колосална сума.

Само за момент си представете с тези пари дали би съществувал изобщо проблемът с детските градини. Той не би съществувал, ако тези пари бяха влезли в бюджета и бяха използвани по предназначение. Но властта се опитва да скрие истинския мащаб на пораженията за бюджета на Република България.

Ние имаме основателни причини да се съмняваме, че щетите най-вероятно са значително по-големи. Твърде наивно е да си представим, че властта е събирала такива незаконни средства, „такса спокойствие“, само от част от хазартния сектор, а други са били оставени на спокойствие и са извършвали бизнес по правилата.

Нищо подобно, очевидно такава „такса спокойствие“ са плащали всички участници в хазартния бизнес, а средствата, вместо да отиват в държавната хазна и от там към детски градини, училища, университети, здравна система и пенсии, те се подават от чекмеджетата на премиера, на министри и висши представители на властта.

Това, разбира се, се посреща с огромно възмущение от страна на българската общественост“, обясни той.

Самият г-н Борисов не отрече и няма как да отрече автентичността на снимките и записите, уточни народният представител от ПГ на „БСП за България“.

„На тези снимки виждаме една и съща стая, в която се намира премиерът на Република България, с един и същи интериор, с едни и същи орнаменти и чекмеджета и само в едното от тях според експертите има близо 1 милион евро златни кюлчета с превъзходно разпознаващи се номера на тях. Можете ли да си представите за какъв грабеж става дума“, попита проф. Гечев.

Той коментира и придобиването на дял от Първа инвестиционна банка от страна на държавата, като го определи като скандално по редица причини.

„Първо да започнем с пазарния принцип. Акциите на ПИБ се търгуваха около 2,40-2,60 лв. на брой, а МС задължава Държавната банка за развитие по цена на акция 5 лева. Изведнъж правителството предлага на една частна банка да изкупува на двойна пазарна цена. Става дума за покупка в размер от 140 млн. лв. държавна пара. Това означава, че с решението си правителството автоматично нанася загуба на Българската банка в размер на 70 млн. лв. Тоест основните акционери на частната банка печелят 70 млн. лв., а Държавната банка губи 70 млн. лв.

Антилогика е правителството да плаща два пъти по-висока цена за едни и същи акции.

Второ – самата операция е в полза на основните акционери на ПИБ. Според нас това е направено умишлено, така че техният акционерен дял да се запази същият. Това е един уникален подарък за двамата основни акционери и хората, свързани с тях.

Трето – откъде-накъде Банката за развитие ще участва в увеличаването на капитала на частна банка? Подобни операции нямат нищо общо с правилника за нейното действие и с целите на българската държава.

Правителството много хитро и лукаво се опита да пробута увеличението на капитала на ПИБ с твърдението, че това е необходимо за влизането в чакалнята на Еврозоната, тъй като тази банка не е изпълнила условията за т.нар. „капиталова адекватност“, а цялата тази схема е създадена, за да се облагодетелстват определен кръг от акционери на ПИБ.

Не е тайна, че в тази банка се навърта една дебела сянка, която на времето шеташе и в Корпоративна търговска банка. Няма как да оставим този процес без анализи. Искаме създаване на анкетна комисия в Парламента“, заяви депутатът.

По думите му това придобиване е в резултат на натиск. „Повече от очевидно е, че България не се управлява от ГЕРБ и техните сателити. Държавата фактически се управлява от ДПС“, отбеляза той.

Според проф. Румен Гечев колкото и управляващите да удължават мярката 60/40, тя няма да помогне на бизнеса. „Правителството на ГЕРБ и техните сателити могат да я удължават до второ пришествие. Ефектът ще бъде близко до 0“, добави народният представител от ПГ на „БСП за България“.