Разкрива се  все по-широкият олигархичен кръг, обслужван от Маноела Георгиева

Шефката на Изпълнителната агенция по околната среда и водите Маноела Георгиева е пряко обвързана и с братя Бобокови. Това стана ясно от публикация на сайта „Пик“, който се позовава на свои „отлично информирани източници от Министерството на околната среда и водите.

В качеството си за шеф на кабинета на вицепремиера Мариана Николова, която наследи на поста Валери Симеонов, Маноела Георгиева е била ангажирана в два разговора в агенцията, по време на които хора на Бобокови и тяхната консултанска фирма „АТМ Консултинг Партнерс“ са уговаря издаването на разрешително за преработка на боклука на фирмата им „Монбат“.

Така Георгиева е влязла в остър конфликт на интереси и, осъзнавайки това, е отказала да се води протокол по време на първата среща.

По време на втората не е присъствала лично, но се е подвизавала на територията на Агенцията, давайки знак, че контролира положението с разрешителното на Бобокови. Разговорите са били проведени в заседателната зала на първи на ведомството. Според запознати именно Георгиева е тайният съветник на Бобокови как да процедират с отпадъците – какво и къде да горят и какво и къде да укриват.

Впоследствие в края на април Маноела Георгиева оглавява Агенцията. Още на следващия ден директорът на Дирекция „Разрешителни режими“ Борислав Чаушев, който е дългогодишен служител и доказан експерт в областта, е уволнен от Георгиева. В следващите дни Маноела Георгиева освобождава още около 40 служители.

Припомняме, че Маноела Георгиева беше арестувана заедно със зам.-министъра на екологията Красимир Живков и още шестима души в края на май покрай разкритията на прокуратурата около скандала с вносни боклуци, но впоследствие бе освободена. Според запознати с хода на разследването, Георгиева присъствала на разпитите и разпитваните не са посмели да направят разкрития, свързани с нея.

Преди да оглави екоагенцията, Георгиева е издавала комплексни оценки за въздействието върху околната среда в „АТМ Консултинг партнърс“. Фирмата, част от която е Маноела Георгиева, се ръководи от приближения й Тодор Карастоянов, който беше главен секретар на МОСВ в правителството на Симеон Сакскобургготски, когато Георгиева пък бе зам.-министър на екологията. Преди да поеме този пост тя беше и кмет на столичния квартал „Младост“ от ОДС. Двамата основават фирмата, след като напускат ведомството.

Припомняме, че в края на април т.г., точно когато стана назначението й в Агенцията, излезе информация, че Георгиева е правила „услуги“ и на милиардерите Цоло Вутов и Иво Прокопиев. Именно докато Маноела Георгиева е зам.-министър на екологията, двамата олигарси – Цолов и Прокопиев, се сдобиват с концесии. Цоло Вутов получава концесията за добив на злато за фирмата си „Дънди прешъс металс“, а Прокопиев получава концесията за добива на „Каолин“.

Предполага се, че целта на овладяването на Агенцията по околната среда е именно фирмите на олигарсите да погълнат заделените 80 милиона лева за проучване на подпочвените води и 15 милиона лева по друг екопроект.