Здравният министър Кирил Ананиев изпълни намерението си да върне част от ограничителните мерки, след като заразените с коронавируса у нас минаха 200 души (240) за едно денонощие.

На извънреден брифинг той обяви:

„Днес сутринта се проведе редовната среща при премиера с Националиня оперативен щаб и видеоконферентна връзка с областните управители. От няколко седмици отпаднаха доста мерки и то беше свързано с нашето желание да върнем българите към нормален начин на живот, да свикнем да живеем при наличие на коронавируса, разбира се, при спазване на всички мерки – дисциплина, дистанция, слагане на маски. Гласувахме доверие на българските граждани, както и на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия. За съжаление, анализът, който направихме за седмица-10 дни, е, че броят на носителите се увеличава и вече премина критичната точка от 200 души. Както ви обещах, стигнем ли до това ниво, ние ще трябва да възстановим някои от използваните мерки. Този анализ показа, че през следващите дни не очакваме да спаднат заразените, даже може да има ново увеличение. Част от тези мерки се дискутират много сериозно в обществото и в някои отношения имаме подкрепата на хората“.

Ананиев обяви, че заповедта, която е одобрена от Бойко Борисов, ще важи от 00,00 часа на 10 юли. В нея се въвеждат следните ограничения:

1. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер, на открито и закрито, да се провеждат без публика

2. Не се разрещават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощни клубове на закрито, а на открито могат да работят при 50% заетост и при спазване на 1,5 метра дистанция и всички други мерки

3. Забраняват се групови тържества над 30 души – на открито и на закрито – сватби, балове, кръщенета, като също трябва да се спазва дистанция от 1,5 метра

4. Задължават се държавните органи да засилят контрола  – МЗХ трябва да разпореди на БАБХ проверки в заведенията за хранене и развлечения, а минисърът на труда на ГИТ – инспекции дали работодателите спазват последните  изисквания.

Мерките ще действат до второ нареждане, уточни министърът.

„Взимайки тези мерките днес, ще очакваме конкретни резултати най-малко след седмица. На базата на анализа сметнахме, че тези мерки са достатъчни, за да спрем това, което се случва. Има ли рязък скок, възможно е да се приемат и по-тежки мерки, но на този етап няма условие за такива“, каза той.

Попитан кой ще понесе отговорност за мача за футболната купа, на който се събраха 12 000 души и видимо не беше спазено изискването за социална дистанция, Ананиев каза, че си е тръгнал разочарован преди последната свирка.

„Напуснах стадиона с голямо неудовлетворение, ядосан до крайна степен. Те просто забравиха всичко“, каза той.

И добави, че разбира добре емоцията защо запалянковците не са спазвали дистанцията, тъй като също е играл футбол.

„Аз съм бил доста години футболист, в младите си години, и съм я усещал тази тръпка. Разчитахме на гражданите, но видяхме, че не става“, заключи Ананиев.

На брифинга беше подчертано, че Професионалната футболна лига и фирмата, която охранява футболната среща, бяха глобени с по 3000 лева.

Според министъра населението е повярвало, че всичко е отминало и е подценило ситуацията.

„Изследване показва, че 1,1 млн. българи твърдят, че няма такова заболяване, а 20 на сто твърдят, че е настинка. Това показва, че сме подценили ситуацията“, каза той.

Проф. Кантарджиев се пошегува в типичния си стилСнимка: БТА

По думите му леглата в болниците, които са определени за лечение от COVID-19, са заети от пациенти, които могат да се лекуват вкъщи.

„Въпреки увеличението на броя на вирусоносителите и хоспитализираните, нашите болници са готови да поемат дори и по-голямо натоварване. Ще направим така, че хората, които могат да се лекуват вкъщи, да се лекуват“, подчерта министърът, като изтъкна, че има и дбора новина – всеки ден оздравелите се увеличават.

 „Правим провеки в заведенията постоянно. Наложени са и много актове. Ще има контрол и ще е много жесток. Ако установим, че има втори такъв пропуск, ще искаме затваряне на заведението“, категоричен бе доц. д-р Ангел Кунчев.

Той подчерта, че ако при проверка, инспекторите на РЗИ установят, че служител на спезва мерките, освен него, ще бъде глобен и работодателя му – за това, че не е организирал условия на труд. 

Здравният министър обяви още, че към момента България не обмисля реципрочни мерки спрямо влизащите у нас гърци да си правят PCR тестове за наличието на зараза от коронавирус. Аргументът на Ананиев бе, че това не е нужно, защото трафикът е в посока Гърция, а не към нашата страна.

Борисов: Дисциплината не е силното ни качество, областните управители имат пълни права

Малко по-късно и от пресслужбата на кабинета съобщиха за новите мерки.

Областните управители са докладвали на премиера Борисов, че в някои райони на страната няма регистрирани случаи на коронавирус, а в други – не се наблюдава увеличение на заразените. В доклада се посочва, че заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство за прилагане в закритите пространства, се казва в съобщението.

„Практиката показва, че дисциплината не е най-силното ни качество, и затова се налага да въведем тези мерки“, е акцентирал министър-председател.

Той е дал разпореждания на областните управители чрез щабовете да продължат да следят капацитета на болниците и да предприемат нужните действия.

„Така или иначе, трябва да свикнем, че коронавирусът го има, че живеем с него, и ако се спазват дистанцията, маските, предпазните мерки, дезинфекцията, по-малко ще натоварим болничната система. Това е целта. Имате пълните права“, е заявил още Борисов.

По време на срещата премиерът е изразил увереност, че промените в противоепидемичните мерки ще изиграят роля и обстановката ще се нормализира. 

По-рано лидерът на НФСБ обяви, че е бил проведен коалиционен съвет с ГЕРБ, в който е участвал и здравният министър:

„Забраната да има публика на стадионите ще бъде върната. Трябва да се прекрати тази анархия. Забранява се и работата и на нощните заведения и дискотеките. Не беше нужно да се отслабват толкова мерките, коментира той. Ще бъде забранено и събирането на големи групи хора, като се затяга контролът за това. Търговските работници, които обслужват клиенти без да носят маски, също ще бъдат глобявани, е друга мярка, приета по настояване на НФСБ. Ще се засилят и мерките за посещения на ресторанти на открито. Част от мерките ще бъдат върнати, защото обществото не се пази, а тогава държавата е длъжна да го прави“.

Източник: dir.bg