Стигна се до напрежение и сблъсъци, между 10 и 20 души са арестувани

Повече от четири часа продължиха протестите в центъра на София. След преместване до Орлов мост, протестиращите отново се събраха в пространството между Министерския съвет и Президентството. След възникналото по-рано през деня напрежение между протестиращи и полиция, след 22.00 часа постепенно обстановката се успокои. Около сградите на институциите имаше много полиция.

Протестиращи в т.нар. „триъгълник на властта“ имаха спорадични сблъсъци с намиращите се там полицаи, като неколцина от тях са арестувани.

Наложи се да дойде допълнително подкрепление от жандармерия.

Малко след 23.00 часа протестиращи се опитаха да пробият полицицейския кордон, разположен около сградата на Министерския съвет. Някои от присъстващите започнаха да хвърлят бутилки с вода и кутии от бира по полицаите. В резултат се стигна до сблъсък между силите на реда и част от хората.

Четирима бяха арестувани. Трима служители на МВР са леко пострадали.

Всички отведени до момента не е ясно дали ще бъдат задържани за 24 часа или ще им бъдат съставени предупредителни протоколи по Закона за МВР. 

Междувременно по булевард „Дондуков“ беше разположена техника на Специализираните сили за борба с масовите безредици към Жандармерията, но до тяхната намеса не се стигна. 

По-рано също се стигна до напрежение и сблъсъци между привърженици и противници на правителството и на президента Румен Радев.

Протестиращите срещу правителството блокираха пл. „Орлов мост“ за около час. Част от хилядите се върнаха към Парламента, други се отправиха обратно към сградата на Министерския съвет.

Малко след 20.30 часа се разигра истинска гоненица между протестиращи и полиция на кръстовището на бул. “Васил Левски“ и улица “Оборище“, както и на кръстовището на бул. “В. Левски“ и ул. “Врабча“.Причината е, че част от привържениците на Румен Радев се опитваха да блокират автобусите на привържениците на кабинета, които бяха спрели около храма “Св. Ал. Невски“.

Автобусите, които бяха на “Дондуков“ и “Раковска“ успяха да преминат, след като плътен кордон от полицията отцепи противниците на кабинета и направи място да преминат.

До пряк сблъсък между хора от двата протеста така и не се стигна. 

Столичната полиция призовава гражданите да не нарушават обществения ред.

От пресцентърът на МВР посочиха, че около 19:50 часа е възникнало напрежение. Участници в митинга пред сградата на „Дондуков“ 2 започнали да замерят полицаите от кордона с бутилки и яйца.

Около 20.30 часа, когато беше обявен край на митинга пред сградата на „Дондуков“ 1, част от събралите се пред „Дондуков“ 2 са направили неуспешен опит да пробият кордона. 

Малко по-късно от участници в същата проява (пред сградата на „Дондуков“ 2) са нанесли щети на два автобуса. 

Очаква се по-късно утре от МВР да дадат повече информация колко точно души са арестувани. Според неофициална информация сред задържаните има и хора от фен клуба на столичен футболен отбор.

Източник: БНР