Тази година ще има 219 профилирани паралелки и 169 професионални паралелки.1206 ученици не са приети след първо класиране за 8 клас

Това каза директорът на Регионално управление по образованието – София-град Ваня Кастрева по време на брифинг, предаде „Фокус“.

Тя добави, че 914 са свободните места след първо класиране.

А на първият етап на приема са класирани 9036 ученици.

„Учениците, участвали в Национално външно оценяване по български език и литература е 10 651,а по математика 10 619. В първи етап на класиране са подадени 10243 заявления“, добави тя.

96% от родителите на бъдещите осмокласници са подали заявленията за прием онлайн. Всяко дете ще получи своето място. Това заяви на брифинг старши експерт Ваня Станчева.

„Най-исканите паралелки са тези с английски и испански в 22-о училище в София. След това са Първа и Втора английска гимназия. Най-искани са паралелките с английски, испански и немски – или профилите с чужди езици“, разкри още тя.

Некласираните ученици са 1206, но и те имат шанс, тъй като свободните места са 914.

Ученик е имал в списъка си 236 желания за гимназии, като е бил приет на 23-то си желание, разкри д-р Ваня Кастрева, началник на РУО – София-град.

С най-висок бал от 499.5 са четирима ученици – трима от София и един от Варна.

„Баловете в най-желаните училища се покачва. Хубаво е, че все повече ученици се записват с нов език“, разкри д-р Кастрева.

„Децата имат добри резултати – софийските ученици нямат спад на резултатите от матурите. Учителите, мотивацията, труда и добрата подготовка също са подпомогнали високите резултати“, коментира началникът на РУО – София-град.