След шестия ден на протеста в София има шестима задържани и двама ранени полицаи, съобщи зам.шефът на СДВР Антон Златанов на извънреден брифинг снощи. Полицаите са били замеряни с бутилки, изливана е боя върху тях

Полицията преглежда всички записи. „Не пиратки и бомбички, а доста сериозни бомби, хвърлени на стъпалата на Партийния дом и сред тълпата, където имаше хора и шестима полицаи без каски“, каза Златанов.

„Без никаква намеса на полицията започна масово замеряне с кутия и пликове с червена боя, цялата сграда на Партийния дом, множество полицаи са в червена боя, стъклени бутилки, но не пластмасови“, подчерта Златанов.

Късно вечерта на площад „Независимост“ се появиха младежи с черни качулки. Първо започнаха да хвърлят бомби и димки. В 22.30 ч. се опитаха да нахлуят в бившия Партиен дом, докато трима от протеста успяха да се покачат на арката над входа и окачиха на колоните дълъг транспарант с надпис „ПРОДАВА СЕ!“ под овациите на протестиращите. Младежите с качулки използваха момента и започнаха да хвърлят бомби към вратите на сградата. От микрофона Арман Бабикян ги молеше  да престанат. Полицията успя да избута провокаторите, а пред полицаите се наредиха протестиращи като жив щит. Друга група провокатори нахлу в пространството във вътрешния двор на президентството при ротондата „Св.Георги“. Полицията ги неутрализира, провери им документите и ги пусна.

Шестият протест срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев е изключително многолюден, като хиляди недоволни от управлението изпълниха улиците на София и страната. Някъде демонстрациите продължиха до късните часове.

По традиция сборният пункт на протестиращите в столицата беше в т. нар. Триъгълник на властта – сградите на Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Още в късния следобед във вторник заприиждаха много хора, а Ларгото бе затворено за движение на автомобили. В столицата имаше засилено полицейско присъствие, а сградата на Народното събрание се пази от три реда униформени, както и от специални машини на жандармерията. „Трябва да има промяна, да има еднакви мерки“, „Очакваме правителството да подаде оставка“, „Мутри вън“ са част от исканията, които гражданите заявяват.

Към 20.00 часа огромното множество тръгна на обиколка из центъра на София, като първоначално се отправи по бул. „Дондуков“, после зави към площад „Ал. Невски“ и се отправи към Народната библиотека и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По пътя демонстрантите скандираха „Оставка и затвор“, „Всеки ден ще е така до победата“, а най-отпред бе разпънато голямо знаме с думите: „Мутрите вън. Ние идваме! Идваме“. За мащабите на шествието можеше да се съди от това, че протестиращите от предните редици вече бяха стигнали пред сградата на Народното събрание на едноименния площад, а на края имаше хора още по бул. „Дондуков“.

Накрая огромното множество протестиращи срещу властта отново изпълни площад „Независимост“.

Особено оживени демонстрации имаше в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Хасково, Видин, Ямбол, Сливен, Дупница. Във Варна, както от първия ден, шествието е огромно. Събраха се около 3000 души. И под тепетата имаше доста хора. В Бургас започна подписка общината да си върне пътя към т. нар. „Доганови сараи“. В Русе хората обещаха да протестират всяка вечер. И в Ямбол бе така. В Шумен обаче се случи нещо още по-интересно – хората поискаха оставката на областния управител Стефан Желев и на кмета Любомир Христов.

https://www.facebook.com/yvobojkov/videos/271679410804153/?vh=e