По време на срещата министър-председателят Борисов заявил, че солидарността трябва да остане водеща в усилията на Европа за справянето с новите заплахи пред сигурността

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на отбраната на Федерална република Германия Анегрет Крамп-Каренбауер, съобщи пресцентърът на правителството.

В началото на срещата двамата са изразили задоволство от ползотворното двустранно сътрудничество и са посочили за пример партньорството в началото на пандемията от COVID-19 в Европа. Тогава благодарение на отличната съвместна работа с федералното министерство на отбраната Германия се снабди с предпазни средства, произведени от български фирми, които бързо успяха да реорганизират производствата си, се посочва в съобщението. „Искам да Ви благодаря най-сърдечно, че България ни подкрепи в продукцията на защитните облекла и маските, това много ни помогна.

Сътрудничеството ни е много важно, защото само заедно можем да преодолеем последствията от тази криза“, подчертала Анегрет Крамп-Каренбауер.

В рамките на разговора са били обсъдени приоритетите на Германското председателство на Съвета на ЕС, както и европейското сътрудничество в Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Премиерът Борисов пожелал успех на Германия в изпълнението на всички цели през следващите шест месеца.

По време на срещата министър-председателят Борисов заявил, че солидарността трябва да остане водеща в усилията на Европа за справянето с новите заплахи пред сигурността. „Основен приоритет и за България като член на ЕС и на НАТО е укрепването на устойчивостта, не само в икономическо и социално отношение, но и във военно“, подчертал Борисов. Българският премиер е бил категоричен, че в период на безпрецедентна криза за Европа и света страната ни продължава да изпълнява всичките си ангажименти, поети по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

В хода на разговора министър-председателят изтъкнал, че България остава ангажирана с изпълнението на отговорностите си, свързани с развитието на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната, включително и по отношение на разходите за отбрана. „В европейски план очакваме амбициозен бюджет за Европейския фонд за отбрана като ключов механизъм за развитие на изследователската и индустриално-технологичната база на Европа, намаляване на зависимостите и постигане на стратегическа автономност“, посочил още премиерът Бойко Борисов.