“От данните до момента става ясно, че има определени групи от млади хора, които се опитват да провокорит и да опорочат протеста. За да посоча, кой ги изпраща трябва да има доказателства. Засега имаме само предположения”, казва ст. комисар Георги Хаджиев

Ние до момента нямаме подаден сигнал за полицейско насилие. Това каза директорът на СДВР ст. комисар Георги Хаджиев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

9 полицая са ранени от началото на протестите у нас. Част от пострадалите вече са изписани за домашно лечение, обяви в ефира на „Здравей, България” директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев. По думите му има информация, че се дават пари на провокаторите, за да предизвикат безредици.

„В сряда, когато стана инцидентът пред НС, бяха задържани 6 души. На следващия ден бяха арестувани още 7 души заради вандалски прояви. Говорим за посегателство над органите реда. От данните до момента става ясно, че има определени групи от млади хора, които се опитват да провокорит и да опорочат протеста. За да посоча, кой ги изпраща трябва да има доказателства. Засега имаме само предположения. Работим изключително сериозно с оглед тези хора да бъдат изправени пред правосъдието. Вчера ми направи добро впечетление, фактът, че когато около 22.00 ч определенагрупа хора започнаха да слагат черни маски и да атакуват НС, протестиращите се отдръпнаха и те сами напуснаха този протест“, поясни Хаджиев.

„Никога не е отказана медицинска помощ на някого. Когато спрямо едно лице е издадено нареждане и то агресира, нашите служители имат право да използват физическа сила, за да му поставят белезници”, обясни шефът на СДВР.

Според него е възможно проверките да приключат по-рано от обявения 30-дневен срок.

„В длъжностната характеристика на полицая не пише, че трябва да бъде бит, плют. Тези хора имат семейства, имат деца, които се притесняват за тях”, заключи Хаджиев.

„Ние сме се самосезирали от клиповете, които са публикувани в средствата за масова информация, което е показателно за нашето поведение. Никога на никой човек не е отказвана медицинска помощ“, каза той.

„Искам да бъда абсолютно ясен, с моя заповед са назначени дисциплинарни проверки. Това, което към настоящия момент мога да кажа е, че ако се докаже виновно поведение от страна на служителите ще бъде поискана дисциплинарна отговорност“, подчерта той.

„Завчера, когато стана инцидента пред Народното събрание заради тези вандалски актове вечерта бяха задържани шест човека. На следващия ден след преглед на доста голям обем от материали бяха установени още седем човека, които също бяха задържани за изясняване на тяхната съпричастност към този вандалски акт. Не само това тук говорим и за посегателство над органите на реда“, обясни Хаджиев.

„В крайна сметка от нашия анализ за нас безспорно има информация, че в крайна сметка има определени групи от млади хора, които се опитват да провокират този протест. Имаме насока и ви уверявам, че ние работим изключително сериозно с оглед тези хора да бъдат изправени пред правосъдието и в крайна сметка мирните граждани, които отиват на площада и протестират да изразят своето свободно мнение“, добави още директорът на СДВР.