Засилено полицейско присъствие има тази сутрин пред парламента заради готвения протест. Гражданско неподчинение, национална стачка и блокада на Народното събрание – това подготвят организаторите на недоволството срещу правителството днес, когато депутатите ще гледат петия вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“.

От този понеделник протестите втвърдяват подхода с блокиране на парламента, съдебната палата и ключови институции и транспортни трасета.

Минути след 7 ч тази сутрин първите протестиращи започнаха да се събират пред Народното събрание. Площад „Народно събрание“ е блокиран в района от градинката пред Ректората, покрай храм-паметника „Александър Невски“ и БАН. Пред сградата на парламента има два реда полицаи, които следят за сигурността.

Широк периметър е отцепен и зад сградата на парламента, като се наблюдава засилено полицейско присъствие.

От СДВР обявиха, че трябва да се пазят и правата на хората, които не протестират.

А снощният 11-и пореден антиправителствен протести премина спокойно, без инциденти и напрежение с полицията. Пред протестиращите за първи път говори Цветелина Цветкова, момичето, което се оплака от полицейско насилие в нощта на двата протеста.

„Аз бях единствената жена – пребита, унижена и задържана. По никакъв начин не съм се съпротивлявала при арест. Това, което преживях беше ужасно, не искам да питам майка ми, която е на километри от мен, как се е почувствала, когато е разбрала, че нейното дете е пребито от органи на реда, които са тук, за да ни пазят“, сподели Цветелина.

Днес депутатите трябва да разгледат петия вот на недоверие срещу правителството. Той отново беше внесен от БСП, този път заради несправянето с корупцията.

По закон гласуването ще е най-малко 24 часа след приключването на дебатите по вота. Така дали вотът ще бъде успешен или не ще стане ясно в сряда.

Предварителните сметки обаче показват, че той няма да мине. Единствено БСП и ДПС ще го подкрепят, но гласовете им не стигат.

Източник: ДИР