Игралната индустрия в България излиза на национален протест в 36 града срещу новия проект за изменение и допълнение в Закона за хазарта. 

Тази сутрин десетки работещи в бранша се събраха пред Народното събрание, за да изразят недоволството си, предаде БГНЕС.

Поводът за протеста са предложения, направени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, с които се променят изискванията за получаване на лицензи за игрални зали и казина. На практика те ще изхвърлят от пазара малките фирми в сектора.

Както писа „Сега“, след като Симеонов не успя да прокара законовите си предложения за ограничаване на казината и игралните зали само по границата, курортните комплекси и в петзвездните хотели, сега предлага лицензите за тях да се дават само на дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции. Това означава изключване на едноличните търговци от този вид хазарт. Освен това се завишават изискванията за изцяло внесен капитал – 3 млн. лв. за казината и 1 млн. лв. за игрална зала. Въвежда се и нова, еднократна такса за казина и игрални зали – съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен. Неколкократно се вдигат и сумите за направени инвестиции, с които операторите трябва да се ангажират, за да получат лиценз.

Налагащата се практика да се прескача общественото обсъждане може да бъде тълкувана като опит да се приеме нормативен акт, който е лобистки и обслужва определени интереси, без да се съобразява с индустрията, чиято дейност цели да регулира, се казва в писмото на Асоциацията на игралната индустрия.