Въпреки отхвърления вот на недоверие, протестите в България продължават. 

Радостта от приетия бюджет на ЕС е твърде пестелива. Хората се опасяват, че парите от него няма да стигнат до народа, пише германското издание „Тагесшау”, цитирано от БГНЕС.

Хиляди хора бяха излезли на широкия булевард на пешеходната зона в София. Много от тях носеха вувузели и бяха наметнали знамена на раменете си. Независимо от неуспешния вот на недоверие срещу правителството на премиера Бойко Борисов, предложен на опозицията, те скандираха: „Оставка! Оставка!”. По улиците в столицата и в много градове от страната са излезли предимно млади хора. „Ние викаме „Оставка!”, но в действителност искаме присъди. Искаме справедливост. Не искаме те просто да подадат оставка и да се махнат. Искаме справедливост за това, което ни причиниха през последните 10-15 години, а даже и повече”, споделя IT-специалистът Тодор Попов.

Тревожен поглед върху бюджета на ЕС

„Тук съм, за да протестирам, но не заради себе си, а заради тяхното бъдеще”, казва Алина Добрева, която е научен сътрудник в Европейския парламент в Брюксел, но е решила да изкара отпуска си по майчинство с 10-месечната си дъщеря в Родината. „Виждате, че бебето ми е тук. Аз искам тя да живее в България. Не искам да гледа на България като на родината на майка си, но не и като страната на своето бъдеще. Искам държава, в която тя да може да живее безопасно и да просперира”, казва младата жена.

Много от протестиращите са обезпокоени, че огромните суми, които премиерът Борисов получи за България за следващия 6-годишен бюджетен период на ЕС – 29 милиарда евро, може да потънат на неправилно място. Христо Иванов беше коалиционен партньор на Борисов между 2014 и 2015 г. и министър на правосъдието, преди да подаде оставка заради отпора на Бойко Борисов за правосъдна реформа. „Хората знаят, че Бойко не вади парите от собствения си джоб. Става въпрос за солидарност между европейците. Но хората знаят още нещо: ако няма промяна в правителството, има голяма вероятност тези пари или голяма част от тях или да бъдат похарчени просто така, или да бъдат откраднати”, заяви Иванов.

Хората в България знаят, че са част от европейското семейство и „ние искаме да сме там, искаме да бъдем равни, а това означава равенство пред закона и равни гаранции, че парите, които нашите немски братя – ако мога така да се изразя, ще жертват общия европейски дом, няма да бъдат откраднати”.

Министър-председателят има две възможности

Непосредствено преди неуспешния вот на недоверие на опозицията Борисов беше обявил сериозна промяна в правителството. За да намали натиска на протестите, които продължиха почти две седмици, премиерът имаше две възможности: или да подаде оставка от поста си и да повери ръководството на кабинета на член на своята партия, или да отиде на предсрочни избори – следващите редовни парламентарни избори трябва да се състоят през март догодина. Протестиращите настояват за незабавната оставка на Борисов, за да се предотврати евентуална злоупотреба с новите милиарди на ЕС:  „Не вярвам, че парите ще стигнат до народа. Голяма част от тях ще отидат в джобовете на хора на високи позиции, а не при хората, които се нуждаят от тях. Затова сме на улицата, защото ни дойде до гуша от манипулации и пропаганда и от онова, което хората с власт правят, все едно светът им принадлежи.” Става въпрос за системата, която създава механизмите за злоупотреба с власт и кражба от държавата. Ще протестираме и ще бъда политически активен, докато не получим система, която наистина да гарантира върховенството на закона”, смятат протестиращите.