Възстановяването на емблематичната джамия Света София за поклонение за първи път от 86 години отвори нова страница в историята на Турция, заяви в петък външният министър на Турция, Мевлют Чавушоглу, цитиран от “Анадолската агенция“.

„Слава Богу, голямата джамия„ Света София “се отвори“, написа Чавушоглу в „Туитър“. „В този момент се отвори нова страница в историята на независимостта на Турция.“

Освен че функционира като действаща джамия, Света София е и сред най-популярните туристически дестинации за турски и чуждестранни посетители.

През 1985 г., докато сградата е музей, е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Тя служи като църква в продължение на 916 години до завладяването на Истанбул, и джамия от 1453 до 1934 г. – близо 500 години – и последно като музей в продължение на 86 години.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и други турски лидери отдавна се застъпват за връщането й в работеща джамия, отворена за поклонение, припомня агенцията.

Турски съд отмени на 19 юли постановление на кабинета от 1934 г., което превърна Света София в музей, проправяйки пътя за използването й като джамия.

„В нова ера за Света София, турската дирекция по вероизповеданията ще отговаря за религиозните служби в джамията, а Министерството на културата и туризма ще ръководи дейностите по реставрация и консервация“, информира Анадолската агенция.

Посещението на архитектурния паметник ще е безплатно за местни и чуждестранни туристи.

Източник Агенция „Фокус“