Евродепутатът Елена Йончева, която вчера изнесе информацията, че независим анализ е показал, че на скандалния аудиозапис от юни се чува гласът на Борисов, заяви че ще има последствия за премиера. И то не само за записа, а и за краха на върховенството на закона в България.

„Последствия за г-н Борисов смятам, че ще има. Не само за този аудиозапис. Всичко, което предоставяме като информация в Европарламента на депутатите за случващото се в България вече даде резултат. През септември ще има разглеждане на краха на върховенството на закона в България пред комисията ЛИБЕ (б.р. – по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, чийто член е и Йончева), въпреки съпротивата на Европейската народна партия (ЕНП), и то в присъствието на еврокомисаря по гражданските свободи. Успяхме да пробием за това изслушване още преди демонстрациите в България“, заяви Йончева пред БНР.

Тя за първи път назова американската лаборатория, направила анализа – Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL), „компания с която работи и Министерството на правосъдието на САЩ, с ФБР, има сертификат за извършване на съдебни експертизи и анализите на тази компания се използват от американските съдилища.“

„Важно е да се каже, че в тези 34 страници, заключението на експертите е, че гласът на мъжа е на г-н Борисов и вътре няма никакви следи от монтаж. Записът е автентичен. Тук не става въпрос за навлизане в личното пространство на един български политик, а за това, че от този запис става ясно, че няма разделение на властите, че той си поръчва кой бизнесмен как да бъде ударен, с какви инструменти. И както виждаме – това се случва, всичко това след това (разговора) се е случило. Повече от 1 млн. души са чули този запис и аз не смятам, че повечето от тях се съмняват в неговата достоверност. Шокиращото в този запис е моментната картина на състоянието на България, събрана в 6 минути, и по какъв начин България се управлява“, коментира Йончева.

Според нея действията на Борисов се възприемат изключително сериозно в Европа, а нейната задача е да даде максимално гласност в Европарламента, пред европейските депутати и европейските медии, за това как се управлява България.

„Защото важно е европейските лидери, когато застанат до Борисов, да се чувстват политически компорметирани до този човек. Те знаят какво представлява българският премиер – всеки европейски лидер има достатъчно информация. Но ние трябва да направим тази информация достатъчно публична, с безспорни доказателства, така че тази подкрепа, която се оказва на г-н Борисов от десницата (в Европарламента) вече да не бъде факт. Спомняте си, в разгара на демонстрациите преди една седмица, лидерът на ЕНП (партията, в която членува ГЕРБ) г-н Вебер излезе и подкрепи Борисов за успехите му в борбата с корупцията. Можете ли да си представите за какъв цинизъм става дума. И нашата задача тук , в ЕП е да се опитаме да парираме всичко това, да отворим по безспорен начин очите на европейските лидери“.

Елена Йончева коментира и думите от тази сутрин на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев, че има български институции, прокуратура и съд, които още не се са произнесли по казуса и затова не трябвало да се шуми в чужбина.

„Напълно подкрепям г-н Радев в тази част, в която каза, че българските институции би трябвало да свършат тази работа. Смятам, че те имат капацитет. Но вие знаете какво се случи с „Ало, Ваньо“, „Ало, Банов“ и с всички тези сигнали, които и аз внесох, включително и за къщата в Барселона, но няма никакво развитие. В прокуратурат работят компетентни хора, патриоти, въпросът е дали има политическа воля да се направят тези изследвания. Още повече българската прокуратура се е самосезирала за този запис и до този момент няма никакъв отговор“, обоснова се Йончева.

Тя разказа, че председателят на Европарламента ѝ е изпратил писмо, с което я посъветвал да сигнализира, освен евродепутатите, и белгийската полиция, „защото работя в Брюксел и когато има заплаха към мен – да бъда „изгорена“, трябва да се подаде там инормация“.

„Предполагам, че институциите в Брюксел биха могли да започнат проверка на Борисов“, каза още евродепутатът.

Тя твърди, че не е чакала подходящ момент, за да разкаже за експертизата на записа, а я е предоставила на медиите два часа, след като я е получила след дълго чакане.