„Гардиън“ разказва за скандалите около изтеклия аудиозапис, за който се смята, че е с гласа на премиера Бойко Борисов. Вестникът акцентира върху заплахите на  Борисов по адрес на евродепутата и разследващ журналист Елена Йончева. На записа той коментира разследванията, свързани с къщи на гости, финансирани по европейски проекти. Част от разкритията бяха направени и от екипа на Йончева. А самият Борисов казва, че ще направи така, че тя „да изгори“.

Евродепутат от България поиска разследване на скандален запис, в който мъж, чийто глас звучи като на премиера на страната Бойко Борисов се заканва да я „изгори“, пише „Гардиън“.

Британското издание представя Елена Йончева като „бивша журналистка, която е участвала в кампания за разкриване на корупция в правителството“. Според нея държавното обвинение трябва да проучи седемминутния запис, който е чут от повече от милион българи от момента на анонимното му публикуване в YouTube и други социални медии.

„Гардиън“ уточнява, че Борисов постави под съмнение автентичността на лентата и предположи, че тя е обработка и редакция на различни изказвания. Добавя се, че премиерът няма да иска разследване, тъй като „няма такова нещо като лоша реклама“.

Изданието допълва: „България е най-корумпираната държава в ЕС, според Transparency International, а също и най-бедната от 27-те държави-членки, посочва британският вестник и припомня миналото на премиера Борисов като бодигард на комунистическия лидер на България Тодор Живков. Той е министър-председател вече повече от 10 години, през които дясноцентристкото му правителство се сблъска с поредица от корупционни скандали“.

„Гардиън“ припомня, че съвсем наскоро на Борисов се наложи да отрича обвинения, че не участва в международна схема за пране на пари, след като испанският вестник El Periodico съобщи, че каталунската полиция го разследва заради такива обвинения, първоначално повдигнати от Йончева.

„Гардиън“ посочва, че някои български медии са замесили Йончева в скандала, според който бащата на бившия й приятел е получил средства от ЕС по същата програма, заради която бяха повдигнати обвинения на Манолев.

„Не го познавах тогава. По това време бях журналист, така че не можех да използвам политическо влияние. Но по време на предизборната кампания за Европейския парламент се опитаха да го използват, за да ме оклеветят“, обяснява Йончева.

Според нея скандалът разкрива лошото управление в България.

„Страхувам се! Когато чуеш премиера да казва, че ще те изгори, разбира се, няма как да не се страхуваш“, каза Йончева.

Според нея обясненията на премиера по казуса са доста объркани и че смята за важно българската прокуратура да разследва този запис.

„Чуваме в лентата да говори за унищожаване на политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент и споменаването на името ми като някой, който трябва да бъде изгорен. Гласът, вероятно на българския премиер, казва, че ще разбие собственик на компания. Искам да му да му размажа на тоя физиономията. Проблемът не съм аз или въпросната компания, а как се управлява тази страна“, казва Йончева.

Цялата статия на The Guardian можете да прочетете ТУК .

Източник: Big5