На 19-ия ден от протестите в столицата беше взето решение да се създаде инициативен комитет, в който да влизат представители на неправителствения сектор, а също и граждани. Този комитет ще координира действията по време на антиправителствените протести, предаде Българското национално радио

Въпреки изсипалият се дъжд над столичния център след 20:00 ч., хората останаха да протестират, след което тръгнаха на шествие.

Шествието стигна до сградата на Представителството на ЕК и ЕП у нас, където гражданите скандираха с искане Европа да чуе и види протестите и да им обърне внимание. Протестиращите поискаха от ЕК да си прибере Бойко Борисов, щом толкова държи на него.

След като шествието премина през ул. „Г. С. Раковски“, то продължи по бул. „Васил Левски“ към сградата на Ректората и към Орлов мост, който впоследствие беше блокиран за поредна вечер.

По-рано група млади хора от Плевен, които бяха дошли за вечерния протест в София изказаха мнение за социалните и икономическите мерки, които днес представи премиера. Според тях е трябвало преди три месеца тези мерки да бъдат взети.

Те носеха символична торта по случай 40-ия рожден ден на депутата от ДПС Делян Пеевски.

От трибуната при фонтана пред президентството единият от водачите на протеста – Арман Бабикян, призова недоволните да тръгнат след тортата.

„Тази торта дойде специално от Плевен за рождения ден на Делян Пеевски, а единственият, който иска да работи заедно с него, работи в онази сграда“, каза Бабикян, сочейки към Министерски съвет. „Така че тръгнете след тортата, призова той. На тортата са написани части от придобивките на рожденика – прочетете ги“, добави той.

Въпреки представените по-рано от премиера Борисов социално-икономически мерки за справяне с коронавирусната криза, протестиращите продължават да настояват за оставка на правителството и за оставка на главния прокурор. Все още не е ясно дали днес ще има шествие, в колко часа ще тръгне то и дали ще бъдат затваряни кръстовища в града. Това казаха организатори на протеста.

Те очакват да се съберат повече хора, за да вземат решение.

Част от протестиращите в София се насочиха към сградата на Българската национална телевизия, където се проведе акция под надслов: „След Росенец да си върнем и БНТ от Доган“, като участниците искаха оставката на генералния директор Емил Кошлуков. Акцията пред БНТ приключи малко преди 21:00 ч.

На отделна акция пред сградата на БНБ активисти на партията „Да, България“ отбелязаха 40-ия рожден ден на депутата от ДПС Делян Пеевски под надслов „Картичка за Шиши“.

Друга демонстрация, която беше предвидена за вчера – „Масово подаване на оставки“, организирана от сдружението „БОЕЦ“, се проведе пред централата на ГЕРБ. Там присъстващите бяха призовани да напишат готови за подпис оставки на различни кадри на управляващата партия.