Лидерът на БСП заяви, че управляващите предлагат дневен ред, който не отговаря на обществените очаквания

Настояваме министър-председателят да дойде в парламента и да обясни пред депутатите как ще бъдат изхарчени парите от плана за възстановяване от ковид-кризата – с числа, а да не говори за мазнинки!

Това поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова в остра декларация от името на група от парламетарната трибуна, предаде репортер на Агенция „Фокус„.

Лидерът на БСП заяви, че управляващите предлагат дневен ред, който не отговаря на обществените очаквания.

Корнелия Нинова отчете, че премиерът трябва да обясни откъде идват тези 2 млрд., как ще бъдат компенсирани и да се дебатира как тези пари ще стигнат до семействата, малкия и среден бизнес.

Според нея с това, което се прави днес, се налива още масло в огъня на протестите.

„Не го ли разбирате? Смирете се поне малко. Погледнете, че има Конституция и закони на държавата. Прочетете поне текста, в който пише, че сме парламентарна република“, изтъкна още Нинова.

„Едно от исканията на протестите на улиците на България е да има правова държава, върховенство на закона, да функционират институциите, да има разделение на властите и взаимен контрол между тях. Не ги чувате. Това, което правите днес с този дневен ред, е принос към унищожаване на парламентаризма и още един факт на налагане на едноличната власт в България.

Вчера министър-председателят обяви социално-икономически план в размер над 2 млрд. в помощ на икономиката и хората за възстановяване от кризата. Той ги обяви – пак от джипа, пътувайки из страната. Сякаш това са му лични пари. Не, това са парите на българските граждани.

Вместо днес да е тук, да представи анализ на изпълнението на бюджета, да предложи актуализацията на бюджета на парламента, както се прави в парламентарна република, какво предлагате вие? Дори не управляващото мнозинство. Предлага ги един депутат от коалиционен партньор“, каза още Нинова.

Тя изтъкна, че управляващите предлагат промени в Закона за местните данъци и такси промяна на ДДС за вино и бира.

„Нормален парламентаризъм ли е това, според вас? Освен това предлагате го по начин, по който лишавате опозицията от всякаква възможност да направим своите предложения и своята позиция по актуализация на бюджета и раздаването на тези 2 млрд. лв. Парламентаризъм ли е това?

През цялото време говорите за подаване на ръка, за търсене на единение в криза и лишавате опозицията от парламентарната възможност за търсене на единение в криза и лишавате опозицията от парламентарната възможност пред нашите 1 млн. избиратели да предложим своето виждане за антикризисен план“, изтъкна Нинова.

По думите й това още не е минало на комисия.

„Тепърва ще има комисия, която ще разглежда предложението на Валери Симеонов. Няма правителство, няма коалиция, няма управляващо мнозинство – няма парламентарна група на ГЕРБ – кой носи отговорността за тези предложения. Кой носи отговорността, че не давате никакви гаранции 700-те млн. за бизнеса, че ще стигнат там, където им е мястото, а няма да му отидат в чекмеджето“, заяви още лидерът на БСП.