Оставката на цялото правителство е задължителна, а управляващото мнозинство ни устройва водевилни сценки, заявиха от БСП по време на изслушване на министри в парламента

„Поканете министър-председателя да дойде и да се отчете, да разкаже на народните представители, български граждани и стотиците хиляди протестиращи, да разкаже какви мерки предлага, как ще се справи с кризата, до която той доведе България. Тези трима министри отново да бъдат бушоните, подложени на парламентарни процедури, най- малкото не го заслужават, защото са избрани преди дни.“ Това заяви от трибуната на НС зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски. Той отново призова председателят на парламента да го покани в зала и изрази надежда, че Борисов не е в Брюксел, нито под карантина, нито пътува някъде с джипа си. По думите му София е блокирана и ще е неприятно, ако той се вози някъде извън града.

„Да дойде и да си свърши работата. В правилника ясно е казано, че в началото на всяко шестмесечие г-н министър-председателят трябва да дойде тук и да ни информира. И понеже искате да го скриете, решавате отново да нарушите правилника. Хайде да спрете да нарушавате законите на държавата, защото София е блокирана именно от вашите действия“, заключи Свиленски.

Георги Гьоков: Подходът към кризата от страна на правителството е неадекватен

„Оставката на цялото правителство е задължителна, а управляващото мнозинство ни устройва водевилни сценки – под формата на парламентарно изслушване. И вместо този, който повече от 10 години забърква кашите в държавата, хамалски псува и обижда президента, евролидерите, народните представители, който не уважава българския народ, да дойте тук и да си подава оставката, или поне да се защити, той се крие и праща накуп 3-ма от министрите си да се обясняват от негово име какви велики дела ще свършат, ама друг път”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков в Народното събрание.

По думите това, с което управляващите се хвалят, хората определят като хвърляне на прах в очите, купуване на спокойствие и отсрочка за подаване на оставката. „Още от първия месец на хората им е ясно, че подходът към кризата от страна на правителството е неадекватен и то не може да се справи с това огромно икономическо и социално сътресение. Необходими са прецизно планирани мерки в един ясен и консенсусен план за възстановяване, но не виждаме такъв”, категоричен е Гьоков.

„Ще харчите много пари и хората очакват да се гарантира, че здравето им ще е защитено, работните места също, а компаниите ще се подкрепят и ще се върви към социално сближаване. Но за съжаление в мерките ви няма перспектива. Възстановяване на икономиката се очаква след края на 22 г., а вие планирате в перспектива от три месеца – по 50 лева на пенсионер, по 3 лева на безработен. Смешно и неубедително на фона на това, което правят други страни”, смята още народният представител от левицата.

„Никакво значение няма дали ще похарчите 2 милиарда или 2 лева, ако хората не останат с удовлетворение, че тези пари са похарчени в тяхна полза, а не че си купувате спокойствие с тях или че ги редите в шкафчето”, завърши Гьоков.

Драгомир Стойнев: За 5 месеца не свършихте нищо за хората

„Планът на правителството за икономически мерки  е главно в бъдеще време – ще направим хубава мярка, ще има нови мерки. Това, което  вълнува хората, е какво се е случило досега.

Един болен човек има нужда от лекарство сега, ако му се даде след 3-4 месеца, този човек може да не е сред живите”, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев по време на изслушване на икономическия министър в парламента.

„Министърът е прав, че кризата е безпрецедентна, но тогава се налагат и безпрецедентни мерки. Имаме едно забавяне, забавяне, забавяне. Какво е свършено до момента?”, попита Стойнев. Той допълни, че единствената мярка, която трябва да подпомага бизнеса е „60:40”: „Какво вие сте свършили по тази мярка – до момента са усвоени само 17% от прословутия 1 млрд. А минаха 5 месеца.”, подчерта народният представител.

„До момента от 200млн. за малките предприятия сте дали 6млн. лв., за средните предприятия, до момента не  е получено. Вместо да използвате бюджетни средства за директно финансиране, вие не го направихте и те останаха без средства”, отбеляза Стойнев.

„От 500 млн. лв. във Фонда на фондовете, ефектът от този фонд е нула. Нула. Запомнете го. За 4 години, от колкото работи този фонд, пари за български предприятия няма”, завърши Драгомир Стойнев.