Тези управляващи нямат капацитет и план за излизане от кризата

“Много хора излязоха по улиците в битка за морала, върховенството на закона, правовия ред, край на задкулисието и олигархичните кръгове. Но се задава и изключително тежка икономическа и социална криза, която ще усетим наесен, като някои хора още сега я усещат, защото вследствие на кризата с коронавируса има 200 000 души нови безработни. Това е битка и за хляба, защото 2 милиона българи са под прага на бедността.“ Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в телевизия Евроком. Тя допълни, че ниската минимална и средна заплата са голям проблем.

„Социалната политика ни бе абсолютен приоритет през този мандат. Отмяна на плоския данък и замяната му с прогресивен би повлияло на бедността и огромните неравенства в нашата страна”, каза Нинова. Тя припомни, че левицата е обсъждала различни варианти – от необлагаем минимум, през запазване на ставката за средната класа на 10%, до много висок данък на най-богатите хора, през данък “Лукс”, като идеята на БСП винаги е била една – през данъчната политика да се борят неравенствата и да се помага на хората за по-високи доходи: “В цял свят се прави политика чрез бюджета.

Освен отмяната на плоския данък, ние предлагаме  и семейно подоходно облагане. Това означава, че работещите родители ще получат отстъпка при плащане на данък – при първо дете – 50лв, а при второ-100лв. Ще плащат по-малко данъци, за да се помогне на семействата с малки деца.” Тя подчерта, че БСП многократно е предлагала безплатни учебници и помощи за ученици. “Социалната част е характерът и лицето на БСП. Ролята на държавата в икономиката е идеологическа основа на левите партии”, каза Корнелия Нинова.

“Добре е, че отпуснаха още пари на болниците заради пандемията. Но с какво това променя факта, че в единствената болница във Видин бяха закрити няколко отделения и хората трябва да пътуват по 200км, за да отидат на лекар. С какво помага на факта, че медицинските сестри и лекари напускат страната и няма достатъчно такива? Кризата показа нужда от нашето предложение – болниците да спрат да бъдат търговски дружества”, категорична бе Нинова. Тя коментира, че правителството раздава пари на парче, без визия как да се промени моделът: “Управляващите не предлагат национален план за излизане от тази криза, те предлагат мерки на парче. Това не е път, по който да се изведе България от кризата. Те нямат стратегически поглед.

Нужен е визионерски план, с дългогодишен поглед. Правителство, което е изгубило доверието на хората , като това на Борисов, срещу което цяла Европа пише, че е най-корумпираното правителство, не може да направи сериозни промени да изкара национален план. Затова искаме оставка и предсрочни избори.”

Лидерът на  левицата подчерта, че даването на 50 лв. за пенсионерите, които и без това живеят под прага на бедност и то само за три месеца, е цинизъм. Тя определи  преизчисляването на всички пенсии с нов средно-осигурителен доход

като  решение на  проблема с ниските доходи на възрастните хора: “Тези 50 лв. са опит на Борисов да си купи още малко време. Това е прах в очите на хората и цинизъм за най-бедните и възрастните, за да може да си изкара мандата.”

Корнелия Нинова изрази недоумение защо управляващите не са приели  предложението на БСП за 9 % ДДС върху лекарствата, което в тази здравна криза е изключително важно и е щяло да помогне на всички, а вместо това са намалили ДДС на виното и бирата и то само в ресторантите и заведенията. Тя определи, като по-разумно вместо да се намали ДДС за определен бранш, той да се намалява за стоки и това да обхваща всички българи. Нинова припомни, че левицата настоява за 9 % ДДС върху храните и лекарствата, като според нея това ще помогне на всички българи.

“Най-големият враг на народа ни беше страхът у хората, защото управлявашите държат държавата в страх – страх да не те уволнят, страх да не ти влязат в магазинчето и да ти пратят проверки, ако имаш различно мнение, страх да не те привикат в МВР, ако изразиш виждане срещу властта. Хората бяха уплашени. Сега те  се освободиха от страха си. Имат ясна позиция и са готови да си я бранят”, каза председателят на БСП.

“Самохвалството на Борисов е типична негова черта. От него не зависеше България да получи средствата от Европейския съюз, защото те се определят по конкретни критерии.
Но той не прояви нито характер, нито воля, нито подготвеност да представи план и да заяви ясно от какво финансиране се нуждае държавата. Той просто е приел, това, което са ни предложили и то е значително по-малко от държави, които са близки до нашите параметри”, категорична бе Нинова. Тя подчерта, че с липсата си на характер и експертност Борисов не е направил необходимото, за да може България да получи нужните   средства.

Лидерът на социалистите посочи, че от началото на кризата действията на управляващите показват, че не могат да овладеят кризата “Отпуснаха се  500млн. в Българската  банка за развитие. От тези 500млн. са отпуснати 7 млн. лв за 4 месеца. Колко години трябва да ги чакаме, за да помогнат на бизнеса?”, попита тя. Нинова допълни, че от 27 000 заявления, подадени от малки и средни фирми, досега са разгледани само 4 хиляди.

Председателят на БСП коментира, че сегашните управляващи нямат капацитет и визия, като оставането им на власт е риск тези пари да не дойдат в България, защото ЕС много стриктно ще следи харченето на всеки лев: “Изразходването на тези средства се обвърза с върховенството на закона, с подобряване състоянието на здравеопазването и социалните системи.” Тя припомни, че парите за дигитализация за България са намалени, а страната ни има еврокомисар именно в този ресор.

“Кризата е възможност да се направи реформа в здравната система. Тя е начин след толкова изхарчени пари да се въведе най-накрая електронното правителство. Кризата е възможност да се привлекат инвеститорите. Те искат да няма корупция, бюрокрация и рекет”, каза Нинова.

“На 13 юни предложих на Националния съвет национална подписка за искане оставката на това правителство. Тогава нямаше очаквания за тези протести, но анализирайки  различни параметри видях, че протести ще има”, каза лидерът на БСП. Тя уточни, че е искала предварително да предложи на колегите си в Националния съвет още през юни да се започне всенародна подписка в цялата страна за оставка на кабинета и през есента  да се внесе вот на недоверие. “Това беше правилно предложение- сега щяхме да имаме не само четирите години зад себе си, в които постоянно настояваме този модел да бъде прекратен, но щяхме да имаме и силата на тази подписка, на стотици хиляди хора  от страната, към които сме подали ръка и сме дали сила и кураж. Тогава така наречената вътрешна опозиция в БСП отхвърли това мое предложение. Дори предложиха да правим кръгла маса с ГЕРБ. След като 4 години се борим срещу тази мафия, накрая, когато виждаме, че си отиват, да седнем на една маса, за мен това е неприемливо и морално невъзможно. Ако ме бяха послушали тогава, сега щяхме да имаме друга легитимност. И сега ходим на протестите, но не сме инициаторите”, завърши Корнелия Нинова.