Във видеобръщение народният представител от БСП Кристиян Вигенин заяви подкрепата си за  кандидатурата на Корнелия Нинова на предстоящия вот за избор на председател на БСП

Според  него през четирите години на  председателстването на левицата Нинова е доказала, че е алтернатива на безвремието, в което е изпаднала партията, преди тя да застане начело.

„БСП се върна на реалния политически терен“, посочва Вигенин и допълва, че „От спаринг-партньор на ГЕРБ, партията се превърна в реален претендент за първото място“.

Бившият евродепутат и външен министър признава още: „Особено ценя усилието на Корнелия Нинова да преодолее двойната природа на БСП, култивирана с десетилетия“.

На 12 септември за първи път в историята си столетницата ще проведе пряк избор за председател. Така всички редови социалисти ще имат реална възможност да участват с гласа си в процеса.

На 4 август сегашният лидер на партията обяви на брифинг, че ще се кандидатира за втори мандат.

Ето цялото обръщение на Кристиян Вигенин:

„Уважаеми другари, скъпи приятели,

Аз съм един от номинираните за председател на Българската социалистичеса партия.

Искрено благодаря на структурите, които са ме издигнали, както и на тези, пред които предварително оттеглих номинацията си, наистина приемам това за израз на голямо доверие. Аз самият не съм заявявал намерения да се кандидатирам и ако някой ден реша да го направя, уверявам ви, ще знаете от рано и няма да чакам последния момент, за да мисля по въпроса.

Аз подкрепям решението на Корнелия Нинова да се кандидатира за втори мандат начело на БСП.

В преценката си за един или друг кандидат винаги съм се водил единствено от интереса на БСП, а не от лични симпатии или сметки.

С ясното съзнание, че не съм и нямам намерение да бъда част от най-близкия й екип, преди 4 години подкрепих Нинова не защото очаквах постове и назначения, както някои, а защото видях в нея алтернатива на безвремието и апатията, в която бяхме изпаднали – тя поиска председателския пост с енергия, амбиция и конкретни публични ангажименти и аз й повярвах.

Оказах се прав – за тези 4 години имаше и грешки, не всяко действие на ИБ заслужаваше одобрение, но БСП се върна на политическия терен и от спаринг-партньор на ГЕРБ се превърна в реален претендент за първото място; поетите публично ангажименти в нейната платформа бяха реализирани изцяло; изборните резултати показаха, че се движим в правилната посока.

Дали е интуиция или е способност за бърз анализ на фактите, но в критични моменти Нинова зае изненадващи, впоследствие доказано правилни позиции.

Особено ценя усилието да преодолее двойнствената природа на БСП, култивирана с десетилетия – едно лице пред Брюксел и партньорите от ПЕС, друго в страната; защитник на бедните, изоставените и онеправданите, а в същото време и инструмент на част от олигархията; принципи в програмните документи, безпринципни компромиси в управленските действия. Окончателното премахване на тази двойнственост е ключът към връщането на доверието в БСП.

Въпреки товара на миналото, именно благодарение на усилията на Нинова днес с открито чело можем да бъдем от правилната страна, да бъдем по свой начин част от гражданския протест срещу мафията, мутрите и олигархията, за демокрация и почтеност в политиката;

В същото време т.нар. вътрешна опозиция – разнородна и често деструктивна – не успя да представи убедителна алтернатива и като политика, и като кандидат с компетентен екип; парадоксално, за най-силен опонент днес се смята именно зам.-председателят на партията, който близо 4 години споделяше и заедно с Нинова реализираше политиката на БСП;

Нямам съмнения, че с натрупания опит и мъдрост Корнелия Нинова ще бъде по-силен и по-успешен лидер в своя втори мандат начело на БСП.

Спирам с анализите. Ще добавя само, че е време всеки да осмисли мотивацията си да бъде част от БСП, да оцени трезво собствените си възможности, да прецени действията си през призмата на националния интерес и бъдещето на социалистическата идея.

Ще се постарая в оставащото време да допринеса прекият избор, а след това и конгресът на БСП, да се проведат с успех и БСП да излезе от отчетно-изборната кампания по-силна, по-единна и по-мотивирана. Пожелавам си в седмиците до края на септември да преобладават дискусиите за идеи, за политика, за бъдещето на България, да проведем честно състезание и да покажем висока активност в изборния ден.

За пръв път всеки социалист ще има думата кой да бъде следващият председател, затова не пропускайте този шанс – гласувайте и нека си пожелаем успех!“