Пожарите в Хасковско са под контрол, вчера пожарникарите са гасили общо 247 пожара, коментира директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, цитиран от БНТ.

Хиляди декари гори и десетки хиляди декари земеделска земя са изгорели, като продължават да действат 3 огнища – Лесово, Твърдица и Динево. „В западната част на България бяха регистрирани 73 произшествия, свързани със спасителни действия. Преди всичко отводняване, премахване на опасни предмети и други.Днес предстои един изключително горещ и ветровит ден ден. Нека всички да бъдем внимателни, за да не се достигне до положението като вчера. А вчера бе обявено бедствено положение в Хасково“.

Човешката дейност е причина за инцидентите, но вятърът предизвика най-много щети. В Ямбол са засегнати 7 постройки, 2 необитаеми къщи и 1 обитаема. В Сливен ее засегната промишлената зона.

Нека да не се държим безотговорно в тези 2 дни, когато е обявен червен код, тъй като нещата са изключително сериозни. 15 пожара бяха потушени вчера на територията на областта. Малкото останало гори около Харманли вече ги няма„.

В 4 общини в Хасковска област – Хасково, Харманли, Димитровград и Тополовград е обявено частично бедствено положение.

Източник: news.bg