Депутатите се събират на извънредно заседание по искане на БСП

Социалистите настояват да изслушат премиера Бойко Борисов и да бъде внесена актуализация на бюджета.

Извънредният работен ден на депутатите с определен от социалистите ред включва две точки.

Първата е парламентът да задължи кабинета в 7-дневен срок да внесе актуализация на бюджета във връзка със социално-икономическите мерки за преодоляване на последиците от Covid кризата, с които според лидера на БСП Корнелия Нинова страната ни доста закъснява:

„Но се задава икономическа и социална криза. Смятам, че много закъсняваме с мерките, които са необходими , за да бъде тя приета по-леко от икономиката и от домакинствата. В редица европейски държави отдавна въведоха реални мерки, които омекотяват кризата. Българското правителство не прави нищо такова“.

Като точка втора в дневния ред опозицията иска да изслуша министър-председателя Бойко Борисов, както и вътрешния министър Христо Терзийски за насилието над журналисти и протестиращи граждани по време на националната конференция на ГЕРБ.

„На официално мероприятие, на управляващата партия, която държи всички лостове на властта – МВР и служби, се стигна до това да не може да се осигури сигурност на хората и върху тях да се нанася груб побой. При това има очевидни данни от снимките и записите на журналистите, че биячите са свързани с представители на партия ГЕРБ“, подчерта Нинова.

Към момента в познатата пленарна зала на площад „Народно събрание“ пултовете за гласуване са демонтирани.

Кворумът ще бъде преброен ръчно или поименно. Той е под въпрос заради лятната ваканция на депутатите.

Източник: БНР