„Финансовата криза ще е по-тежка, но поради взетите мерки – загубата на работни места ще е по-малка“, смята още Велев

Няма да има за всички от държавната помощ, но е важно да бъдат разпределени за пострадалите в бизнеса. Другият важен аспект е засегнатите да ги получат навреме.

Това заяви в ефира на Нова телевизия Васил Велев, председател на АИКБ и член на АОБР по повод парите от държавата в подкрепа на бизнеса в ковидкризата.

По думите му до това положение се е стигнало след взимането на някои грешни решения в миналото. „Нашият стремеж е да достигне помощта до максимален брой пострадали компании. Предлагаме като критерии да се прилага тавана на половината от спада спрямо миналата година. Трябва да има ликвидна подкрепа, както и средства за защита. Парите за защита няма да са в повече, защото те ще ни пазят и от грип и от други вируси“, каза още Велев.

Той бе категоричен, че трябва да се направи една поправка в Закона за управление на европейските средства.

„Имаме неочаквано бързо възстановяване на индустрията през юни. Ако тази тенденция се запази, то в индустрията ще се възвърнат някои от освободените работници“, каза още Велев.

„Финансовата криза ще е по-тежка, но поради взетите мерки – загубата на работни места ще е по-малка“, смята още Васил Велев.

Според националния секретар на КНСБ Огнян Атанасов има закъснение в мерките – както в икономическите, така и в социалните. Това изкара хората на улицата. Ще предложим писмено нашите становища, за да може Министерство на финансите да реагира. Важни са мерките, които са предложени. Става дума за мерките, свързани с ковид и предпазването на хората в предприятията. Те трябва да бъдат раздадени и работниците да са сигурни, че ще ги получат“, заяви още Атанасов.