За какъв морал в политиката може да се говори, когато острото перо на „Дума“ и „Поглед.инфо“ от години живее срещу стотинки в апартамент на „София прес“

Битката в БСП за председателския пост очерта още по-ясно двата лагера в левицата. Вместо да докажат, че БСП наистина са алтернатива на корумпираното управление, опонентите на Корнелия Нинова не спират да обикалят медиите и да изтъкват кусурите на левицата така, като и управляващите не го правят. За сметка на това пък проправителствените медии щедро предоставят трибуните си за говорене срещу Нинова и мястото на БСП в политическия и социален живот на герговци, жабляновци, янковци, дъбовци. Така хора, представящи се за фактори в БСП, убеждават публиката колко несъстоятелна партия е БСП не само като политически фактор, но и като управленска алтернатива. Ако Бойко Борисов бе малко по-смел и по-самостоятелен във взимането на политическите си решения и им бе предложил две- три ръководни места в министерства или държавни агенции, същите тези критикари като нищо биха се съгласили да са част от управлението.

Красимир Янков напоследък се очертава като един от най-яростните критици на Корнелия Нинова и опозиционната политика на БСП. Зад гърба му обаче си личи почерка на неговия политически гуру – острото перо Велислава Дърева. Преди година за нея много точно определение бе дал депутатът от левицата Александър Симов: „Дърева няма равна, когато трябва да възвести апокалипсис, тя хвърля в казана пера от врани, люспи от саламандър, кръв от бухал, вътрешностите на одран заек и, огряна от този огън, започва да реди гръмовни клетви и вещания за предстоящ край. Трудно ми е да пресъздам цялостно нейните видения, но ако трябва да ги повторим в неин стил ще звучат така: „БСП е подменена, БСП е осквернена, БСП е озлочестена, БСП е консервативно одеснена, БСП е сломена, БСП е ужасена и т.н“. Следва пукане на съчки и тревожно гледане в мрака.“

Достойният ученик на Дърева и кандидат за поста председател на БСП Красимир Янков блестящо защитава тази нейна апокалиптична картина с всяко свое телевизионно участие. Друг е въпросът, че Корнелия Нинова има 285, а Красимир Янков – 55 номинации за предстоящия на 12 септември избор на председател на БСП.

Какъв е моралът, обаче, и на претендента за председателското място в БСП Красимир Янков, и на неговия политически гуру – Велислава Дърева?

На пръв поглед скромната социалистка се е уредила преди повече от 20 години с апартамент от „София прес“, за който плаща жълти стотинки. Заслуга за тази облага има покойният председател на някога мощната и влиятелна агенция за външнопропагандна дейност на ЦК на БКП Венцел Райчев – баща на социолога Андрей Райчев. Друга тема е в какво се е превърнала в момента агенцията, но пък лесно може да се досети човек откъде са първите милиони на някои хора и в чии ръце е огромното имущество, с което е разполагала „София прес“ някога. Факт е, обаче, че другарката Велислава Дърева обитава едно от жилищата на агенцията срещу цени в пъти под пазарните. Какви са обвързаностите на хората, източили „София прес“, както и на тези, които са се възползвали от това, е тема на друг разговор.

За морал и борене на корупционни практики говори и политическият възпитаник на Дърева – Красимир Янков. В интервю за Канал 3 от началото на август т.г. Красимир Янков заявява, че „БСП може да управлява с квалифицирани и почтени хора“ и че „трябва да покаже на хората, че има воля и готовност да управлява така, че законите да важат еднакво за всички. Можем да прекратим уродливите корупционни практики, които бяха развити от ГЕРБ до степен, която поражда пълна нетърпимост“.

В същото време кампанията на Янков по пътя към председателския пост в БСП е спонсорирана от не кого да е, а от СИК-аджията Веселин Янев, познат в подземния свят с прякора Весо Парцала – собственик на редица заведения в центъра на София, сред които дискотеката „Ескейп”, арт-кафе „Музеумът” до президентството, бар „Шоколад”, разкрива в своя дописка сайтът Lupa.bg, позовавайки се на свои отлично осведомени източници. В момента съдружникът на Маргините върти скъпарския ресторант „Кобе” в Студентски град, където многократно е засичан и Красимир Янков. Източниците на Lupa.bg от ъндърграунда и от централата на социалистите са единодушни, че СИК-аджията подпомага предизборната кампания на бесепаря.

При такава комбинация от зависимости, БСП начело с Красимир Янков и с политически съветник Велислава Дърева би била достоен партньор на ГЕРБ в управлението.