Когато управляваш сам туризма, всичко си му е идеално

Коалиционният партньор на Борисов – Валери Симеонов, който стана нарицателно за шумомер, отдавна забрави да проверява като инспектор заведенията по Черноморието. И логично- вече цялото Министерство на туризма е под негова опека чрез любимата му Марияна Николова, направила шеметна кариера от негов секретар на кабинет до министър на туризма и ресорен вицепремиер.

Последният експеримент на двамата с туристическия бранш този път няма нищо общо с нивото на шума. В опит за „спасяването“ му от последствията на ковид-кризата са връщането на рецептурници, каквито имаше в „Балкантурист“ и … поклоннически туризъм. В желанието си да се усвоят „правилно“ евросредствата за справяне с кризата, двойката Симеонов – Николова явно не си дават в сметка в кой век живеем. Не че няма нужда от популяризиране на българската кухня, която по нищо не отстъпва на гръцката и турската, ако е направена както трябва, вместо по тарикатлъка на печелбарите в туристическия бранш. Не че няма нужда и от популяризиране на християнските ни културно-исторически обекти, нищо че българите в преобладаващото си мнозинство са атеисти и още от времето на богомилите с нищо не см показали пред света, че имаме някаква набожност. Важното е да оправдаем средствата! И то на фона на ситуация, в която България е представена като рискова по отношение на коронавирус дестинация.

Да припомним, че април месец Валери Симеонов имаше и други екзотични идеи за „спасяването“ на туризма като задължителна програма за изплащане на заплатите на служителите в бранша по схемата 60/40; безплатни ваучери за почивка за всички близо 3 милиона осигурени лица; намаляване на концесионните такси за плажовете, както и удължаване на срока, в който туроператорите могат да не връщат пари за нереализирани, но платени почивки. Всичко това на „скромната“ сума от близо 700 млн. лв.

Както BIG5 вече писа (виж ТУК), цялото лаишко упражнение на Валери Симеонов с един от важните сектори в икономиката ни е за да се реализира вече готовият списък от фирми на негови хора, които ще получат грантовете, отпуснати от Брюксел. Така колкото повече идеи за повече пари – толкова по-добре. Същински Мечо Пух с принципа „Колкото повече, толкова повече“, но прехвърлен в полето на икономиката и политиката с мантрата „Управляваме, за да не се счупи държавата“.

В ход е отпускането на 10 милиона лева от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, които ще бъдат пренасочени за подпомагане на туристическия сектор заради пандемията от Covid-19. Проектът за 10 милиона лева в помощ на фирмите от туристическия бранш са част от предвидените милиард и 800 милиона по европейски програми. Определени са вече и критерии за кандидатстване на фирмите от сектора. Очаква се схемата да заработи в края на месец август по думите на самия премиер Бойко Борисов. За отбелязване е обаче, че част от новите „помощи“ за туризма всъщност са стари обещания от предишния пакет антикризисни мерки, които досега така и не сработиха. А управляващите туризма Симеонов – Николова с нищо досега не са ни убедили, че ще сработят и идеите им за манджи по рецепта и религиозни поклонения по светите места български.