На заседанието на конгреса на БСП през 2016 г. в изказването си подкрепих линията на Михаил Миков, който след съглашателското, социаллиберално безвремие на Сергей Станишев беше започнал процес за връщане към социалистически ценности и идеали на партията. На този конгрес делегатите избраха за председател Корнелия Нинова, която обеща да даде нова енергия на партията и път на младите.

Като част от нейната програма за промяна на партията на 12 септември 2020 г. ще се състои пряк избор за председател на БСП. Това е нова, модерна европейска практика, която върна на европейската политическа сцена социалистическите партии в Испания, Португалия и други държави.

Днес сме изправени пред пряк избор за председател на БСП и като редови социалист ще подкрепя Корнелия Нинова, която наистина даде нова енергия на партията! Начело с нея БСП избра Румен Радев за президент на Република България, увеличи своите депутати в националния и европейския парламент, възвърна влиянието си в местната власт.

Доразви линията на социалистическата и патриотичната политика в съзвучие с идеите и интересите на стотици хиляди социалисти и симпатизанти. С отговорност и решителност върна лидерството в партията и върви по пътя на модерността и промяната, на възстановяването на общественото доверие и  победата.

Нинова е политикът, който първи се противопостави на мафиотско-мутренския управленски модел на ГЕРБ и заговори за задкулисието и превзетата държава.

За симбиозата между власт и олигархия.

Отказа високи постове в управлението на ГЕРБ, като ясно заяви, че БСП не се продава!

Корнелия Нинова е жената лидер, която прояви мъжество в политиката! Тя е реформатор в БСП – с ограничаването на ръководните мандати, с подмладяването и прекият избор, одобряван от социалистите и гарантиращ прозрачност и демократичност в епохата на пряка демокрация. Това са само малка част от аргументите, че пътят на промяната е правилният за БСП.

И нещо много важно за мен, надявам се и за повечето социалисти – Корнелия Нинова е радетел за развитието на българо-руските връзки като фактор за стратегическия баланс в многополюсния свят. Тя системно – и в парламента, и в медиите – отстоява конгресното решение на БСП и работи за отмяна на антируските санкции.

Ето защо Нинова печели доверието на социалистите за още един мандат начело на БСП. Вярвам, че тя ще продължи да отстоява промяната и единството на партията и левицата. Ще стане лидер на решителна опозиция и алтернатива на порочното дясно управление, а в бъдеще и стожер на мечтаната от всички българи суверенна, социална, справедлива и европейска България.

Проф. Светлана Шаренкова