От гражданската инициатива „Изправи се.БГ“, организирана около бившия национален омбудсман Мая Манолово направиха сутрешна акция пред сградата на Централната избирателна комисия. Със звънци и тъпани те „събудиха“ избирателната комисия, преди днес тя да проведе съвещание.

При активистите спряха е част от организацията „Боец“, които от Орлов мост се отправиха за поредната си акция – от вчера бе обявена инициатива за изненадващо блокиране на институции. Протестиращите настояват да бъдат допуснати на заседанието на ЦИК от 10 часа.

Вчера Мая Манолова внесе в деловодството на президентството и Министерския съвет писма с искането искане за провеждане на референдум за промените в Конституцията. Лидерът на „Изправи се.БГ“ предлага 6 теми, които да бъдат включени в евентуалния референдум – ефективно разделение на властите, дълбока съдебна реформа с ефективен контрол върху главния прокурор, намаляване на парламентарната квота на ВСС и разделение на управлението на съда и прокуратурата, а също и въпроси за участие на гражданите в политиката чрез граждански комитети и конституционни гаранции за опазването на природата у нас.

От своя страна от ГЕРБ внесоха в Народното събрание също предложения за промени в изборното законодателство, свързано с въвеждането на машинното гласуване. Припомняме, че ГЕРБ бяха инициатори за местните избори да се отмени машинното гласуване – причина е не само скъпоструващият вот, но и рискът изборите да бъде провалени.

ГЕРБ предложиха също и нова глава в Кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание и се въвежда смесена изборна система, при която 200 от депутатите да се избират на мажоритарен принцип. Освен това проектът за изменение на Кодекса предлага при обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа.

Преди това от ГЕРБ внесоха и проекта си за нова Конституция.

Източник: news.bg

Снимк: БГНЕС