Първият участък от третия лъч на метрото в София ще бъде официално открит на 26 август, научи Dir.bg от свои източници.

Официалната церемония ще бъде на метростанция „Медицински университет“.

В експлоатация ще бъдат пуснати 8 км с 8 станции от бул. „Владимир Вазов“ до Красно село. По тях ще се движат 22 мотриси „Сименс“, като в следващите месеци трябва да бъдат доставени още 8.

От „Метрополитен“ предвиждат през първите месеци новата линия да бъде използвана от 50-60 хиляди пътници ежедневно, а след това пътникопотокът би трябвало да стигне до 200 000 души дневно.

Последната засега станция на третата линия – „Хаджи Димитър“ ще се ползва от 45 000 жители на кварталите „Хаджи Димитър“ и „Сухата река“. Те ще могат да стигнат до центъра за 3 до 5 минути, а до „Красно село“ – за 12 минути.

Очаква се по останалите 4 станции от третата линия – от „Красно село“ до околовръстния път при „Горна баня“ да бъдат пуснати в експлоатация след Нова година.

Директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев обясни, че участъкът до „Овча купел“ е построен изцяло.

„Предстои от септември системите ще започнат да се тестват. Миналата седмица пуснахме пробен влак в участъка, за да може да урегулираме контактната мрежа. От октомври ще започнат да вървят комплексните изпитания“, уточни той и коментира, че и тук може да има закъснение, но то няма да е повече от един или два месеца.

Същевременно от Столична община съобщиха, че започва изграждането на допълнително стъпало на входа на две метростанции. Целта е да се ограничат наводненията при поройните дъждове. Ще бъде поставена и рампа, за да няма инциденти.

Източник: ДИР